Yolo, papadag, selfie en andere woorden die moeten wegwezen

Kids, papadag en dagdagelijks zijn woorden die van de Nederlandse taalgebruikers mogen verdwijnen. Andere nominaties: yolo, confederalisme, participatiesamenleving, swag, crisis, selfie en absoluut zijn genomineerd.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) publiceert vandaag de top tien om ‘weg te stemmen’.

Twee weken geleden riep het INL alle Nederlanders en Vlamingen op om woorden te nomineren die we niet meer terug willen zien in 2014. Ruim achthonderd verschillende woorden werden ingestuurd. Vanaf vandaag kunt u een week lang op de top tien stemmen. Op vrijdag 13 december maakt het INL de grote verliezer bekend.

Ergernis

Vooral clichéwoorden, hypewoorden en politieke ‘holle’ termen roepen ergernis op bij de taalgebruikers. “Magisch woord zonder magie” zegt iemand bijvoorbeeld over confederalisme, en over participatiesamenleving: “een akelig eufemisme voor: zoek het zelf maar uit!”. De betekenis van een woord – of in dit geval misschien beter: het betekenisloze van een woord – is voor het merendeel van de inzenders de motivatie om een woord te willen uitbannen.

Overbodig

Een woord als kids vinden de inzenders overbodig: “wij hebben hier al een mooi Nederlands woord voor, namelijk kinderen!”.  Het is niet per definitie genomineerd omdat het Engels is, maar men stoort zich vooral aan het “hip doen waar het niet nodig is”. Ook het Belgisch-Nederlandse dagdagelijks vinden mensen overbodig en dubbelop: “bestaat er ook weekwekelijks?” We namen het woord jaren geleden over uit het Duits. De vraag is nu: voor hoe lang gebruiken wij het nog?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie