Coronacrisis kost Hema kwart van de omzet

De cijfers van het eerste kwartaal laten zien hoe ernstig Hema geraakt is door de crisis.

Rookworst van de Hema

Hema heeft zijn omzet in het eerste kwartaal met een kwart zien dalen door de coronacrisis. De netto-omzet daalde ten opzichte van het voorgaande jaar met 24,7 procent tot 224,8 miljoen euro. Deze daling werd mede veroorzaakt door de tijdelijke sluiting van alle Hema--winkels buiten Nederland als gevolg van de coronamaatregelen. De operationele winst ging met 63 procent omlaag tot 18 miljoen euro.

De omzet heeft zich in mei sterk hersteld. Bovendien steeg de omzet in juni boven het niveau van vorig jaar. 'We zijn blij dat onze verkopen weer op een gezond niveau zijn gekomen', zegt Hema-topman Tjeerd Jegen.

Advertentie
advertisement

Zoektocht nieuwe eigenaar

Eerder vorige maand werd bekend dat een groep schuldeisers het faillissement van de moederonderneming van winkelketen Hema heeft aangevraagd vanwege een juridische strijd. Hema kwam in handen van schuldeisers in ruil voor het verlagen van hun schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen. Volgens topman Jegen is Boekhoorn nog steeds 'geïnteresseerd hoe het met het bedrijf gaat' en zit hij op 'de reservebank'.

Jegen zegt met verschillende partijen zorgvuldig in gesprek te zijn over de overname, maar kon geen namen noemen. De Telegraaf schreef donderdag dat investeringsmaatschappij Parcom en supermarktbedrijf Ahold Delhaize zich gemeld hebben als overnamekandidaten. 'Door de crisis kan het moeilijk worden om iemand te vinden die in deze tijd een grote overname wil doen', stelt Jegen. 'Dan houden we het bij onze groep aandeelhouders en kijken we over een tijd weer.'

Jegen verwacht dat de verkoop tegen het eind van het kalenderjaar is afgerond.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Advertentie