Online video binnen de HR: zo werf je mensen met interactieve content

Tom Ruijgrok, werkzaam bij Online Video Platform Blue Billywig is dit jaar een van de sprekers tijdens het Online Video Event.

Tom Ruijgrok
Tom Ruijgrok

Hoe trek je op een innovatieve manier nieuwe talenten aan? Hoe verhoog je zowel je volume als kwaliteit van kandidaten? Of hoe geef je je employer branding een boost? Tom Ruijgrok, werkzaam bij Online Video Platform Blue Billywig is dit jaar een van de sprekers tijdens de zesde editie van het Online Video Event. Ruijgrok vertelt tijdens een expertsessie op 27 juni hoe je video strategisch kunt inzetten voor recruitment en licht hier alvast een tip van de sluier op.

Hoe is de inzet van online video als recruitment-tool de afgelopen jaren veranderd?

“Online video is al jaren een wezenlijk onderdeel van het wervingsproces. Maar met name in de laatste anderhalf jaar is er krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. Niet alleen de grote corporate bedrijven, maar ook het midden- en kleinbedrijf zoekt nu naar onderscheidende manieren om talent aan te trekken. Dat doen ze voornamelijk met video. Corporate sites hadden vaak al een ‘werken bij’-website waarop video’s waren te zien over het bedrijf. Maar steeds vaker wordt een complete videostrategie rond een recruitment-site neergezet.”

Wat is de werkwijze van Blue Billywig op het gebied van recruitment?

We hebben zes fases gedefinieerd in het recruitmentproces en kijken per bedrijf waar de behoefte ligt en hoe (interactieve) video daarin een oplossing kan bieden. De fases lopen van employer branding waarin we kijken hoe je als bedrijf je kan onderscheiden van concurrenten, tot aan hoe je concreet met video vacatures kan invullen en succesvol nieuwe werknemers kan onboarden. Tot slot is ook learning en development belangrijk: hoe zorg je ervoor dat ook bestaande medewerkers kunnen groeien? Denk hierbij aan e-learning waar mensen thuis in hun eigen tijd naar kijken. Maar het kunnen ook vragenlijsten zijn, eventueel in de vorm van een quiz gegoten.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste trends op het gebied van online video?

"Er spelen veel trends tegelijkertijd. Je ziet nu dat videocontent steeds vaker persoonlijk wordt. Data speelt hierbij een grote rol. Cookies serveren niet alleen op de persoon gerichte advertenties, maar ook gerichte video’s. Zoek je bijvoorbeeld via de site van Lidl of Allerhande naar Italiaanse gerechten, dan krijg je eerder video’s te zien met Italiaanse recepten.

Een andere trend is dat steeds meer bedrijven bezig zijn met een videostrategie. Meten wordt hierin steeds belangrijker. Er kan zoveel meer dan het meten van views en uitkijkpercentages. Wij spelen hierop in door uitgebreide analytics te tonen in ons platform. Afhankelijk van de doelstellingen spreken we KPI’s af die binnen het analytics deel van ons platform zichtbaar zijn, ondersteund met visuele flowcharts en grafieken zodat het ook voor niet video-specialisten helder is of de doelstellingen behaald wordt. Daarnaast is bij interactieve video zichtbaar welk pad kijkers binnen de video afleggen en welke storylines ze volgen. Daaruit kun je opmaken wat aansluit bij de behoefte van mensen en wat niet, waarna je een video kunt optimaliseren om je doelstellingen te behalen"

Welke trend zou je aanbevelen bij je klanten?

“Een trend die we aanmoedigen in recruitment is co-creatie. Steeds meer bedrijven maken zelf content. Vaak zijn corporate video’s heel gelikt, maar je zorgt voor authenticiteit door bijvoorbeeld je medewerkers met hun iPhone beelden te laten opnemen. Het moet echt zijn, zeker als je iets wilt vertellen over een bedrijf waar mensen willen werken.”

En heb je tot slot voorbeelden hoe je je recruitmentdoelen kunt halen met online video?

“Employer branding awareness is een must, want hiermee kun je je onderscheiden van je concurrenten. Daar begint het mee. Maar denk ook na over de verschillende doelgroepen die je wilt bereiken. Let op dat de formats in de verschillende fases van het proces goed op elkaar aansluiten. En denk tot slot na over een distributiestrategie: hoe wil je je video’s onder de aandacht brengen?”

Wat wil je op 27 juni laten zien?

“Ik wil laten zien hoe je impact maakt met interactieve video. Uit de zes stappen die we hebben gedefinieerd, zal ik er een aantal uitlichten en daar mooie cases bij laten zien. Zo laat ik het verschil zien tussen een website zonder video, een met YouTube-video’s en een site met interactieve video, waarbij je de resultaten voor je ogen ziet stijgen. We hebben mooie cases van Ahold en Hunkemöller en daarnaast laten we zien hoe je mensen op een grappige manier warm welkom kunt heten.”

Meer weten over Online Video? Tijdens het Online Video Event 2019 delen topsprekers van organisaties als TMG, Nuon, Transavia en Top Notch de laatste inzichten en best practices over hoe je video (strategisch) kan inzetten om je bedrijfsdoelen te behalen. Bekijk het programma

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie