Campagne: bezit alcohol op openbare plek strafbaar onder 16 jaar

Vanaf 1 januari zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als zij op een openbare plek alcohol bij zich hebben. Om hen daarop te attenderen start VWS de campagne ‘Alcohol bij je? Komt je duur te staan.’

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Of het nu gaat om bier, wijn, mixdrankjes of sterke drank, in alle gevallen zijn jongeren strafbaar en kunnen ze van politie of buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente een boete van 45 euro krijgen.

De Drank- en Horecawet is aangescherpt om jongeren beter tegen de schadelijke gevolgen van alcohol te beschermen. Ook kunnen gemeenten en de politie overlast door alcoholgebruik beter bestrijden met deze maatregel. In het regeerakkoord is afgesproken om de leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van alcohol te verhogen naar 18 jaar.

In het kader van de campagne verschijnen er advertenties in dagbladen en op internet. Omdat veel jongeren op Facebook te vinden zijn, wordt daar een speciaal ontwikkeld spel ingezet vanaf 20 december.

Na de Kerst pakken alle supermarkten groot uit met de verspreiding van miljoenen flyers. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het Trimbos-instituut heeft allerlei materialen ontwikkeld voor professionals. Gemeenten, GGD-en en instellingen voor verslavingszorg gebruiken de materialen om ouders en jongeren te informeren, bijvoorbeeld via scholen.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie