Dutch Digital Design case: CLEVER°FRANKE tilt BMX Freestyle naar hoger niveau

Real-time 3D datavisualisatie wint Dutch Design Award

BMX Freestyle als topsport op de kaart zetten. Dat was de opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) aan digital designbureau CLEVER°FRANKE. Het bureau ontwikkelde de indrukwekkende 3D real-time datavisualisatie rondom het Nationaal BMX Freestyle Park Kampioenschap.

Door Nicole Pickett-Groen

Advertentie
advertisement

Achtergrond

Vanaf 2020 krijgt BMX Freestyle Park de Olympische status. Juist daarom wilde de KNWU deze nieuw tak van sport naar een hoger, professioneler plan tillen en BMX Freestyle, op een grensverleggende manier, bij een nog groter publiek onder de aandacht brengen.Tijdens BMX Freestyle Park wedstrijden voeren rijders tricks uit op verschillende ramps, bowls en andere halsbrekende obstakels. Deze tricks worden beoordeeld op stijl, moeilijkheid, snelheid, hoogte en creativiteit. Opdracht aan CLEVER°FRANKE om toeschouwers, rijders en juryleden meer inzicht te geven in alles wat met BMX Freestyle Park te maken heeft.

Strategie

Datavisualisatie van een dynamische sport als BMX, in 3D, is een enorme uitdaging. Daarbij kwam dat er een oplossing moest komen die alle doelgroepen (toeschouwers, juryleden en BMX’ers) zou aanspreken. CLEVER°FRANKE bedacht een oplossing waarbij iedere run, van iedere rijder, op de belangrijke momenten gedetailleerd gevisualiseerd werd. Een interactieve, digitale presentatie van het Nationaal BMX Freestyle Park Kampioenschap. Informatief en interessant voor iedere doelgroep.

BMX

Aanpak

Door sensoren op zowel de voor-als-achterkant van de fietsen te plaatsen, werd data verzameld over de positie, versnelling, hoogte en rotatie van de rijders. Zo werd elke rit 3D gevisualiseerd en live op een mega LED scherm vertoond.

Ook ontwikkelde het bureau dashboards om de juryleden een optimaal overzicht van de ritten te geven. Zo lieten de dashboards o.a. zien hoe hoog een BMX’er gesprongen had, en of hij/zij de hele baan wel goed gebruikt had. Dit hielp niet alleen de juryleden om de ritten te analyseren en beoordelen, maar ook de rijders om gereden ritten te bestuderen en hun strategie en techniek te verbeteren. Toeschouwers hadden vanuit één scherm toegang tot het totale dagprogramma, de (tussen)standen en deelnemende sponsoren. 

BMX

Resultaten

De real-time datavisualisatie van het BMX Freestyle Park kampioenschap is winnaar van de Dutch Design Award in de categorie ‘Service & Systems 2019’. Eerder won het project ook een ‘FWA of the Day’, en kreeg veel media-aandacht.

Pim Postel van KNWU’s Team Innovation: ‘CLEVER°FRANKE heeft ons geholpen de BMX Freestyle sport op een vernieuwende manier te promoten, en ook verder te ontwikkelen. Met een ‘next-level-experience’ voor publiek, rijders én juryleden als resultaat. Hierdoor hebben we BMX Freestyle als een professionele sport op de kaart kunnen zetten.’

CLEVER°FRANKE gelooft dat real-time datavisualisatie in de toekomst ook kan worden toegepast in andere sporten, om de ervaring voor het publiek, maar ook de training en ontwikkeling van sporters naar een hoger niveau te tillen. 

De Engelstalige versie van deze case is te vinden op The Drum.

Dutch Digital Design

Het Dutch Digital Design collectief biedt een podium in binnen- en buitenland voor het beste Nederlandse digitale werk. Suggesties voor cases kunnen worden gedaan via 'submit' op de website.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie