Premium

Hoofdkantoor Triodos in perfecte harmonie met de natuur

Met 165.312 lange schroeven werd het imposante gebouw in elkaar gezet.

Met station Driebergen-Zeist aan de ene kant en de A12 aan de andere kant ligt, middenin het groen van landgoed De Reehorst, het nieuwe kantoor van de duurzame Triodos Bank. Niet zo vreemd dus dat ook het nieuwe onderkomen - ontworpen door cradle to cradle-architect Thomas Rau -, nagenoeg energieneutraal is, gebouwd is met duurzame materialen en een remontabele houtconstructie heeft. 165.312 lange schroeven waren nodig om het imposante gebouw in elkaar te zetten. We doen een rondje met hoofd corporate communicatie Koen Jonker en communicatiespecialist Angela Vervoorn.    

Kantoor triodos
Kantoor triodos

Eind november 2019 werd het kantoor in gebruik genomen door Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management, twee jaar later gevolgd door het hoofdkantoor. Jonker: ‘Het is niet geheel toevallig dat wij nu hier zitten. Hier op dit landgoed, schuin tegenover dit pand, werd de Triodos Foundation, waar later de bank uit ontstond, opgericht. Heel mooi dat we op deze manier terugkeren op de geboortegrond van de bank.’

Triodos bank in natuuromgeving
‘Doordat het hele pand omsloten wordt door glas, heb je werkelijk overal waar je werkt, zicht op de natuur.’
Angela Vervoorn

Harmonie

Het gebouw bestaat uit drie rondgevormde torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel. Vervoorn: ‘Doordat het hele pand omsloten wordt door glas, heb je werkelijk overal waar je werkt, zicht op de natuur.’ Wat opvalt is dat het kleurenpalet van buiten, bestaande uit groen- bruin- en blauwtinten ook naar binnen is gehaald. Binnen en buiten vormen zo een geheel. Het gebruik van organische vormen en natuurlijke materialen zorgen voor een hele relaxte, rustige sfeer. Jonker: ‘Dat contact met de natuur en sereniteit die daar van uit gaat, maakt werken hier heel prettig‘. 

Op de eerste verdieping staat samenwerking tussen medewerkers centraal. Hier is de ruimte verdeeld in een buitenring met overlegplekken langs de glazen gevel en een binnenring met pantry’s en concentratiewerkplekken. De werkplekken op de andere verdiepingen hebben dezelfde indeling.  

Triodos kantoor
Triodos kantoor

Circulariteit

De circulariteit van het gebouw uit zich niet alleen in het uit elkaar kunnen halen van het gebouw. Zo is er bijvoorbeeld gekozen ook het regenwater te gebruiken. Eerst als voeding voor het groene dak om vervolgens de toiletten mee door te spoelen. Het resterende water gaat naar de vijvers op het terrein. Voor de nieuwbouw moest een aantal bomen wijken, maar niet voor niets; het hout is gedeeltelijk hergebruikt in het gebouw, onder andere voor vergadertafels en tafels in het restaurant.   

Nieuwe kantoorruimtes triodos
Kantoor triodos

Vliegroutes voor vleermuizen

Tegelijk met de duurzame nieuwbouw kreeg ook het landgoed een positieve impuls. Zo zijn er vliegroutes voor vleermuizen gecreëerd, zijn er veel bomen en struiken aangeplant en werden er vijvers en waterpoelen aangelegd, de ideale hang out voor insecten, vlinders en reeën. Ook is er een openluchttheater aangelegd die, als het weer het toelaat, dienst doet als vergaderplek- en bijeenkomstplek.  

Triodos kantoor
Triodos bank, Angela Vervoorn en Koen Jonker
Angela Vervoorn en Koen Jonker

Wederkerig

Het grootste deel van de begane grond is ingericht als een ontmoetings- en werkplek waar iedereen welkom is. Hier bevindt zich ook een coffee corner en een restaurant (met buitenterras), ook openbaar toegankelijk, dat uitsluitend biologische producten serveert. Vervoorn: 'De groente en kruiden komen van de hiernaast gelegen sociale zorgboerderij Stichting De Wederkerigheid, waar mensen met een afstand tot de maatschappij en arbeidsmarkt werken. Het groenafval gaat vervolgens weer terug naar de boerderij en is voor de dieren. Mooi wederkerig proces, toch?’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie