Minister wil iedereen aan het noodpakket

Veel Nederlanders beseffen niet voor welke basale problemen ze komen te staan als er een ernstige ramp gebeurt. Minister Guusje ter Horst wil dat mensen zich beter voorbereiden en een noodpakket in huis halen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat is ook de boodschap van de campagne Denk Vooruit, die Nederlanders onder meer via televisiespotjes, internet en posters zal wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid bij rampen. Op de website staat te lezen welke spullen mensen in huis moeten halen.

Over dit soort voorbereiding op rampen wordt vaak een beetje geschamperd. “Dat lacherige moet ervan af,” aldus de minister van Binnenlandse Zaken. “We zijn zo gewend aan elektriciteit en stromend water dat we niet beseffen voor welke problemen we staan als dat wegvalt. Als je de eerste 24 uur na een ramp voor jezelf moet zorgen, moet je het nodige in huis hebben.”

De bewindsvrouw heeft sinds haar aantreden steeds gewaarschuwd dat Nederlanders zich na een grote ramp zelf moeten kunnen redden. Hulpverlening kan in ernstige gevallen vrij lang op zich laten wachten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom zelf een noodpakket laten samenstellen, verpakt in een soort roeiton. Daarin zitten bijvoorbeeld een SOS-vlag, opwindbare radio, zakmes en EHBO-doos. Kosten: 70 euro. Houdbaar voedsel en drinken moeten mensen nog zelf kopen. Alle ambtenaren van Binnenlandse Zaken krijgen binnenkort naast het jaarlijkse kerstpakket zo'n noodpakket. (ANP)

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie