Premium

Apple sluit samenwerking met OpenAI om de iPhone slimmer te maken via 'Apple Intelligence'

Het iPhone-besturingssysteem gaat ChatGPT van OpenAI integreren, maar geeft de gebruiker keuze over het wel of niet gebruiken.

Apple Intelligence komt naar geselecteerde iPhones, iPads en Macs
Afbeelding: Apple

Apple heeft een samenwerking gesloten met OpenAI om zijn ChatGPT-techniek te integreren in iOS 18, de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem. De ChatGPT-integratie moet de iPhone en bijbehorende digitale assistent Siri veel slimmer maken, en komt ook in andere Apple-producten zoals de iPad. Om de gebruiker de controle te laten houden over zijn privacy, moet de gebruiker telkens expliciet akkoord gaan met het delen van data met OpenAI.

Privacy

Die handmatige toestemming is nodig als Apple een complexe vraag van de gebruiker niet zelf kan beantwoorden, en daarom de hulp van ChatGPT wil inschakelen. Door de toestemming van de gebruiker te vereisen, kan Apple waarborgen dat OpenAI geen toegang krijgt tot de iPhone maar alleen tot data die nodig is om de gebruiker te helpen. Dat gebeurt anoniem, stelt Apple. Als gebruiker hoef je bijvoorbeeld geen ChatGPT-account aan te maken en bij een vraag ook niet de aparte ChatGPT-app te openen. Apple regelt de technische functionaliteiten achter de schermen, om Siri informatie te laten vertellen en tonen die verzameld is met behulp van ChatGPT.

De verbeterde assistent kan de gebruiker straks met een vloeiendere stem en op een meer natuurlijke manier antwoord geven, belooft Apple. Siri kan dan ook antwoord geven op vragen die achter elkaar gesteld zijn, of vragen die informatie uit verschillende apps vereisen.  

Apple Intelligence
Apple schenkt in de presentatie kort aandacht aan ChatGPT, een dienst van OpenAI Afbeelding: Apple

Apple Intelligence

Apple presenteerde de functies, die leunen op artificiële intelligentie (AI), op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. Vooraf werd er veelvuldig gespeculeerd of de techreus het woord AI in de mond zou nemen of - uit angst voor de hype rondom AI - een andere term zou kiezen. Het werd dat tweede. Apple dankt de vernieuwingen weliswaar aan AI, maar gebruikt daar de term Apple Intelligence bij. Een eigen marketingkreet dus. 

Er was tijdens de presentatie ook relatief weinig aandacht voor de samenwerking met OpenAI, mogelijk omdat Apple heeft aangegeven ook graag met andere bedrijven zoals Google samen te willen werken om AI-functies te integreren. In de techwereld is het gebruikelijk om een samenwerking tussen twee bedrijven door topmensen van beide merken aan te kondigen, maar dat gebeurde niet op WWDC. Sam Altman, de topman van OpenAI, stond niet op het podium maar zat gewoon ergens in de zaal. Of dat een beslissing van Apple of OpenAI was, is niet duidelijk.

Apple belooft zijn AI in het najaar naar ondersteunde iPhones te brengen, maar dat gebeurt vooralsnog alleen in het Engels. Bovendien kunnen slechts twee iPhones - de 15 Pro en 15 Pro Max - gebruikmaken van alle AI-functies. Andere iPhones hebben een minder krachtige processor en krijgen daarom minder AI-functies. 

Boze concurrent

De samenwerking tussen Apple en OpenAI kan in ieder geval niet iedereen bekoren. Beleggers zetten het Apple-aandeel twee procent lager, bijvoorbeeld. Later veranderde het sentiment, want het aandeel sloot uiteindelijk 7,3 procent hoger.

Bozer is Elon Musk, die met zijn nieuwste bedrijf xAI een concurrent wil worden van OpenAI. Op X, het platform van Musk, briest de miljardair dat hij iPhones uit concurrentieoverwegingen bij zijn bedrijven Tesla, SpaceX en X gaat verbieden als ChatGPT ongevraagd toegang heeft tot alle informatie op een iPhone. Apple maakte juist duidelijk dat dit niet gebeurt. Nadat Musk hier door zijn volgers op gewezen is, noemt hij de integratie van ChatGPT in iOS 'bullshit'. 'Houd het (ChatGPT, red.) dan als een app.'

Overigens blijft ChatGPT ook als app beschikbaar op alle moderne iPhones, alleen dan dus zonder diepe integratie die in iOS 18 komt.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie