Meta betaalt beroemdheden miljoenen dollars om te fungeren als AI-chatbots

De socialmediagigant ontwikkelt AI-chatbots die erg lijken op bestaande beroemdheden.

Dit zijn geen mensen maar AI-chatbots
Afbeelding: Meta

Beroemdheden met miljoenen op de bank moeten wel een héél goed aanbod krijgen willen ze hun gezicht en stem lenen voor commerciële doeleinden. Dus toen Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp en meer) vorige maand bekendmaakte dat zijn diensten chatbots krijgen met het uiterlijk van sterren als MrBeast, Tom Brady en Snoop Dogg, was het de vraag hoeveel zij opstrijken voor hun beeltenis. En dat lijkt nog meer te zijn dan kenners verwacht hadden. Eén niet bij naam genoemde ster krijgt maar liefst vijf miljoen dollar voor zes uur werk in de studio, schrijft The Information op basis van anonieme bronnen. 

Veel chatbots

Ook de andere bekendheden kunnen rekenen op een miljoen dollar of meer voor nog geen dag werk, meldt de website. In ruil daarvoor geven ze Meta toestemming om hun stem en uiterlijk te gebruiken voor de ontwikkeling van sprekend lijkende, fictieve chatbots. Die chatbots, gedreven door artificiële intelligentie (AI), zitten en komen in Meta-apps als Facebook en Instagram om gebruikers te helpen (en langer in de app te houden zodat zij meer advertenties zien). Liefst 28 nieuwe chatbots zijn er in aantocht, met verschillende doeleinden. Zo gaat een chatbot gebaseerd op oud-topsporter Tom Brady gebruikers informeren over sport, bijvoorbeeld.

Dystopie

De vraag is hoe de miljarden Meta-gebruikers de komende tijd gaan reageren op de chatbots. De eerste reacties zijn gemengd, schrijft onder meer Eviemagazine naar aanleiding van de aankondiging van chatbot Billie op Instagram. Billie is een look-a-like van Kendall Jenner. De meeste reacties onder de Instagram-post noemen Billie creepy. Er zijn ook gebruikers die zich afvragen of Kendall Jenner de video presenteert of dat het Billie is (het is Billie) en of ze straks nog wel Instagram-berichten van Jenner zelf kunnen geloven. 'Of zijn haar video's straks ook gemaakt door Billie, zonder dat wij het als gebruikers weten?' 

Eviemagazine is zelf overigens ook geen fan. De website spreekt van een dystopische situatie en stelt zichzelf de vraag of de bekendheden hun ziel verkocht hebben aan Meta om nóg rijker te worden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie