Consumentenbond wil dat toezichthouders ingrijpen bij TikTok

Het videoplatform zou kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames.

YouTube

De Consumentenbond wil dat toezichthouders ingrijpen bij TikTok. Het videoplatform, waar vooral jongeren filmpjes op delen, zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames. De bond heeft met zeventien andere Europese consumentenorganisaties een klacht tegen TikTok ingediend.

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond: ‘Het platform is niet duidelijk over welke gegevens het precies verzamelt en op welke manier deze worden verwerkt. De voorwaarden zijn al helemaal niet op zo’n manier geschreven dat een kind ze kan begrijpen. Terwijl dat voor deze jonge en daardoor kwetsbare doelgroep nou juist zo belangrijk is.’

Advertentie
advertisement

Voor karretje

TikTok houdt er volgens de directeur te weinig rekening mee dat de doelgroep voornamelijk uit kinderen bestaat. ‘Het platform gebruikt kinderen schaamteloos als billboards en het verzuimt video’s af te schermen die ongeschikt zijn voor deze jonge doelgroep.’ Populaire influencers spannen kinderen vaak voor hun karretje, vindt Molenaar, door ze bepaalde commerciële producten aan te laten prijzen.

De achttien organisaties hebben de klacht ingediend bij de Europese Commissie en bij CPC, het Europese netwerk van toezichthouders. Naast de Consumentenbond gaat het om consumentenorganisaties uit onder meer België, Denemarken, Duitsland en Zweden.

Gedragscode

Vorige week maakte minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bekend dat ze werkt aan een gedragscode voor politieke advertenties op sociale media. TikTok heeft net als onder meer Facebook en Youtube medewerking toegezegd. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer staat achter zo'n gedragscode.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder voor privacy in Nederland, startte in mei vorig jaar een onderzoek naar TikTok. De waakhond wil weten hoe de app omgaat met de privacy van gebruikers, en dan met name kinderen. Dat onderzoek loopt nog, maar de Consumentenbond heeft geen vertrouwen in de AP, vandaar de gang naar de Europese toezichthouders.

Grindr

Waarom dat gebrek aan vertrouwen? ‘Mede door het geringe aantal boetes dat ze opleggen’, stelt de Consumentenbond over de AP. ‘Ruim twee jaar geleden hebben we een klacht ingediend tegen Google, die zaak loopt nog steeds. Vorig jaar hebben we een dossier over Grindr aangeleverd. Daar is ook niks mee gedaan, terwijl Noorwegen die app vorige maand een miljoenenboete gaf. Als het daar wel kan, waarom dan hier niet?’

 

Bron: ANP

Reactie TikTok

Een woordvoerder van TikTok reageert: 'Het beschermen van de veiligheid van onze community, en vooral van onze jongere gebruikers, alsook het naleven van de wetten waarin wij actief zijn, zijn verantwoordelijkheden die wij enorm serieus nemen. Elke dag werken we er hard aan om onze community te beschermen. Daarom hebben we een aantal belangrijke stappen genomen, waaronder standaard alle accounts van gebruikers jonger dan 16 jaar op 'Privé' te zetten. We hebben ook een in-app-samenvatting van ons privacybeleid ontwikkeld met toepasselijke vocabulaire en tone of voice die het voor tieners gemakkelijker maakt om onze benadering op het gebied van privacy te begrijpen. We horen altijd graag hoe we kunnen verbeteren, en hebben contact opgenomen met het BEUC voor een gesprek om naar hun zorgen te luisteren.'

Plaats als eerste een reactie

Advertentie