Een levensechte opera in je woonkamer via 3D-video

Alles Augmented #34: tweewekelijks het laatste nieuws over augmented reality.

1. Augmented reality wordt extreem realistisch met de opmars van 3D-video (volumetric video)

Er zijn steeds meer AR-toepassingen die gebruik maken van volumetric video (3D video geschoten door zo’n 100 camera’s tegelijkertijd). De bekende performance artist Marina Abramovic heeft samen met Magic Leap 3 volumetric video’s genaamd ‘The Life’ opgenomen. Deze 19 minuten durende video’s zijn nog niet te zien en worden volgend jaar bij Christie’s geveild voor $775.000,-. Ook Eurovisie Song Festival deelneemster Laura Rizzotto deelt haar nieuwe single ‘One More Night’ via de volumetric video app MetaStage. Naast apps kan je sinds kort ook volumetric video bekijken op de fysieke nieuwe 3D-content display van Looking Glass. Het ziet er echt adembenemend uit. 

Google wil daar graag een handje bij helpen met een installatie genaamd de Relightables die gebruik maakt van 330 LED-lampen. Door al het licht zien de 3D-video’s er realistischer uit dan ooit. En dat heeft Google toegepast in een experiment waarmee je een opera in AR kan bekijken. Als mensen niet naar de opera gaan dan komt de opera naar de mensen toe. ;)

Advertentie
advertisement
Opera Queensland's experimental Augmented Reality (AR) experience

2. De AR studio’s van Snapchat en Facebook breiden uit met features

Snapchat heeft onlangs haar nieuwe video-bril Spectacles 3 gelanceerd waarmee je o.a. 3D content kan toevoegen aan opgenomen video’s. Ze hebben de templates nu in ook Lens Studio beschikbaar gemaakt zodat creators 3D content voor Spectacles video’s kunnen maken. Bekijk hier enkele voorbeelden.  Ook Spark AR van Facebook en dus ook Insta hebben hun features uitgebreid met o.a. image tracking. Dit is interessant voor brands om bijvoorbeeld AR aan hun producten te koppelen. Het Nederlandse Capitola heeft onderstaande demo van een Heinz ketchupfles gemaakt.

Heinz Spark AR target tracking

3. De democratisering van het creëren van 3D content via Display

Ik schreef al eerder over de app Display van Ubiquity6 waarmee je omgevingen kan inscannen tot 3D-model. De app was echter toen nog in beta en is nu voor iedereen beschikbaar in de app-store. Display en ook bijvoorbeeld 6D maken het creëren van 3D-content enorm laagdrempelig. Zie bijvoorbeeld dit huisje in Den Haag of dit monument in Rotterdam dat ik heb ingescand. Wel met een iPhone 7 dus minder sensoren. De creaties in Display kunnen gedeeld worden op social en gedownload worden. Zo heeft Paul Reynolds van AR-prototype app Torch zijn busje vanuit Display via Torch WebAR gedeeld. Een te gekke app en hier gaan we nog veel van zien. Lees er meer over in dit VentureBeat artikel.

Welcome to Display.land

4. Tijdschrift de New Yorker lanceert AR met cartoons over alledaagse dingen

De New Yorker heeft al eerder geëxperimenteerd met AR en nu hebben ze een nieuwe feature toegevoegd aan hun New Yorker Today app waarmee je cartoons op alledaagse objecten ziet. De cartoonist Liana Finck heeft allemaal grappige teksten bedacht die je ziet zodra je telefoon richt op bijvoorbeeld een banaan of kop koffie. Hij herkent met mijn iPhone 7 niet erg goed de objecten, maar leuk idee!

New Yorker AR

5. De AR-glasses Nreal zijn beschikbaar als developer kit

De langverwachte AR-glasses van Nreal zijn sinds kort als developer kit beschikbaar voor $1.199,-. Ik heb er nog geen demo’s of prototypes van gezien, maar de verwachtingen zijn hoog gespannen. De telco LG U+ heeft daarnaast aangekondigd dat ze begin 2020 in Zuid Korea samen met Nreal de consumenten-versie lanceren. De Nreal Light zal zo’n $500,- kosten.

Nreal Light Augmented Reality Glasses!

Lees meer en schrijf je in

Lees ook eerdere 'Alles Augmented' posts en schrijf je in voor de tweewekelijkse AR-nieuwsbrief van Bas Gezelle. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie