‘Brussel start onderzoek naar Facebook om advertentiemarkt'

De commissie wil onderzoeken hoe het bedrijf data van gebruikers verzamelt en daar geld mee verdient.

De Europese Commissie start binnenkort een formeel onderzoek naar Facebook wegens vermeende manipulatie van de online advertentiemarkt. Dat meldt The Financial Times. De commissie wil onderzoeken hoe het bedrijf data van gebruikers verzamelt en daar geld mee verdient.

Daarnaast wordt onderzocht of Facebooks marktplaats, Marketplace, een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van concurrenten bij het plaatsen van advertenties op het platform. De online marktplaatsm die in 2016 werd gelanceerd, wordt door 800 miljoen Facebook-leden in 70 landen gebruikt om artikelen te kopen en verkopen.

Het zou nog enkele dagen duren voordat het formele onderzoek officieel wordt aangekondigd. Een woordvoerder van Facebook Benelux laat in een reactie aan Adformatie weten 'geen commentaar' te geven op de kwestie.

Macht

De Europese Commissie heeft Facebook en andere techreuzen als Microsoft, Google, Amazon en Apple al langer in het vizier en is beducht voor een al te grote macht van de 'Big Tech'.

De Europese Unie moet daarom overnames door Google, Facebook en andere machtige internetconcerns kunnen blokkeren, zo lieten Nederland, Duitsland en Frankrijk donderdag weten. De drie landen willen voorkomen dat deze platforms, waar consumenten nauwelijks omheen kunnen, concurrenten in spe uitschakelen door ze onmiddellijk in te lijven.

Toezicht

De Europese Commissie werkt al aan regels voor en toezicht op deze bedrijven, die met bijvoorbeeld hun zoekmachine of hun sociale netwerk de sleutel in handen hebben van een voor hun gebruikers belangrijk deel van de onlinewereld. 

Maar die voorstellen zijn "niet ambitieus genoeg", schrijven demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en haar Duitse en Franse collega in een eigen "aanvullend" voorstel. Het drietal wil "voorkomen dat deze 'poortwachters' aan de lopende band innovatieve start-ups opkopen", zegt Keijzer.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie