Google geeft zoekmachine grootste update in jaren, focus op slimmer zoeken met AI

Je kunt de zoekmachine video-input geven en completere antwoorden verwachten rechtstreeks in Google. Wellicht minder doorkliks naar sites.

Google gaat een nieuwe update van zijn zoekmachine uitrollen, een van de grootste in 25 jaar. Gebruikers kunnen binnenkort antwoorden verwachten die zijn geformuleerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). 'Je kunt alles vragen waar je aan denkt of wat je gedaan moet krijgen, van onderzoek tot planning tot brainstormen, en Google doet het werk', legt Liz Reid, de baas van het Google Search-team uit.

Door de update komt er bovenaan de zoekresultaten een soort overzicht te staan. Zo kun je de vraag stellen 'Hoe maak je een stoffen bank schoon?', waarna Google verschillende manieren van schoonmaken presenteert op basis van wat diverse websites adviseren. Die websites staan onder het overzicht, gevolgd door de overige zoekresultaten die gebruikers al gewend waren te zien.

De update kan dus leiden tot completere antwoorden binnen Google, waardoor minder mensen noodzaak voelen om door te klikken naar een website. Wat kan leiden tot een daling in het aantal websitebezoekers dat binnen Google binnenkomt; een verandering voor zowel websites als Google. De functie met de naam AI Overviews wordt deze week uitgerold in de Verenigde Staten. Binnenkort zal de functie in nog meer landen beschikbaar zijn. Een specifieke Nederlandse planning is er nog niet.

Een andere vernieuwing is dat de Google-zoekmachine ondersteuning krijgt voor video-input. Stel dat je niet weet waarom je koffiezetapparaat slecht werkt, dan kun je het probleem filmen en aan Google voeden. De zoekmachine analyseert dan het merk en model en gaat op zoek naar potentiële problemen en bijbehorende oplossingen. 

Achter de technologie van de update zit Gemini, het AI-taalmodel van Google. 'Er is zoveel innovatie gaande op het gebied van zoeken', zei topman Sundar Pichai tijdens de presentatie. 'Dankzij Gemini kunnen we een veel krachtigere zoekervaring creëren.'

(Bron: ANP / Redactie Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie