Huawei krijgt rake klappen door sancties VS

Volgens Telecompaper en Tweakers neemt het marktaandeel van Huawei op de Nederlandse markt af.

De sancties worden ingevoerd op last van de Amerikaanse president Donald Trump, die vreest dat Huawei vanwege de band met de Chinese overheid spionage-activiteiten kan uitvoeren.
123RF

De Chinese techgigant Huawei wordt opnieuw hard geraakt door Amerikaanse sancties. Het bedrijf, dat de afgelopen jaren op de smartphonemarkt steeds populairder is geworden, krijgt vanaf komende dinsdag geen geavanceerde chips meer. Dat kan gevolgen hebben voor het 5G-netwerk en voor de verkoop van smartphones, zeggen deskundigen van onderzoeksbureau Telecompaper en techwebsite Tweakers. Volgens de experts neemt het marktaandeel van Huawei op de Nederlandse markt af.

Het is fabrikanten die werken met Amerikaanse apparatuur of software verboden om te produceren voor de Chinese techgigant. Eerder moest Huawei het al zonder Googles downloadwinkel Play Store stellen, waardoor de telefoons minder interessant werden voor de westerse markt. 

Onzekere tijd

Tech-analist Marc Hesselink (ING) zegt tegen de NOS dat het bedrijf een onzekere tijd tegemoet gaat omdat de ontwikkeling van computerchips steeds verder gaat en geavanceerder wordt, "maar die chips gaat het bedrijf niet krijgen". Dat levert volgens hem ook bij de ontwikkeling van 5G zonder de nieuwste technologie problemen op

De sancties worden ingevoerd op last van de Amerikaanse president Donald Trump, die vreest dat Huawei vanwege de band met de Chinese overheid spionage-activiteiten kan uitvoeren.

 

Play Store

Het is fabrikanten die werken met Amerikaanse apparatuur of software verboden om te produceren voor de Chinese techgigant. Eerder moest Huawei het al zonder Googles downloadwinkel Play Store stellen, waardoor de telefoons minder interessant werden voor de westerse markt. De NOS baseert zich onder meer op een tech-analist van ING en deskundigen van onderzoeksbureau Telecompaper en techwebsite Tweakers.

'Arbitrair en schadelijk'

Huawei zegt in een uitgebreide, schriftelijke verklaring onder meer dat de beperkingen die zijn opgelegd voor het gebruik van Amerikaanse technologie en software om halfgeleiders in het buitenland te ontwerpen en te produceren "arbitrair en schadelijk" zijn. Huawei zegt dat de handelsbeperkingen gebaseerd zijn "op valse en ongefundeerde beschuldigingen".

Daarnaast stelt het bedrijf dat 'Europese en Nederlandse beleidsmakers onder grote druk staan van de VS om Huawei te beperken in zijn deelname aan de Europese markten voor 5G. Als gevolg daarvan hebben we te maken met een steeds moeilijker ondernemingsklimaat. We zijn momenteel bezig met een uitgebreide beoordeling van de situatie en de impact op ons bedrijf'.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie