Premium

Instagram test een videoreclame in je tijdlijn die je niet kunt wegvegen

De nieuwste reclamevorm ondergaat een test en krijgt vooral sterk negatieve reactieve reacties van gebruikers.

Instagram

Instagram, onderdeel van Meta, test een nieuwe reclamevorm onder een klein deel van de gebruikers. Zij komen tussen bij het scrollen door hun tijdlijn uit bij een video-advertentie die het scrollen blokkeert. De reclame moet bekeken worden, waarna scrollen weer mogelijk wordt. Gebruikers klagen op sociale media veelvuldig over de nieuwe reclamevorm, die zij als erg storend ervaren.

Ad Breaks

De reclamevorm heet Ad Breaks en verplicht de gebruiker om minimaal drie tot vijf seconden naar de video te kijken voordat hij door kan scrollen in zijn tijdlijn. Die tijdlijn toont naast berichten van gevolgde personen steeds meer (video)reclames van merken, al waren die reclames tot dusver altijd over te slaan door verder te scrollen. Met de test brengt Instagram een reclame verplicht een paar seconden onder de aandacht van gebruikers. 

En daar zijn gebruikers niet blij mee. Op sociale media als Reddit en X (voorheen Twitter) zijn veel klachten te vinden van mensen die de reclamevorm als een storende onderbreking ervaren en hopen dat Ad Breaks de prullenbak in gaat.

Instagram heeft nog geen officiële reactie gegeven op het testen van Ad Breaks, waardoor onduidelijk is of de advertentiemethode voor iedereen beschikbaar komt en zo ja, wanneer. Wie helemaal geen advertenties wil zien in Instagram, kan zich overigens voor tien euro per maand abonneren op de reclamevrije versie. Meta biedt die sinds november aan in de EU om te voldoen aan recent ingevoerde wetgeving. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie