Namaken peperdure NFT's leidt tot online ruzies en verbanningen

Marktplaats OpenSea heeft nagemaakte NFT-collecties verwijderd, terwijl de copycats ruziën wie de échte copycat is.

Bored Apes Yacht Club

Het is nogal een vreemd verhaal: twee bedrijven die tonnen verdienen aan het schaamteloos namaken van originele NFT's, liggen met elkaar overhoop wie de échte copycat is. Ondertussen hebben verschillende online marktplaatsen voor NFT's de collecties van beide copycats verwijderd. De grote vraag is of de aanbieder van de originele NFT's juridische stappen gaat zetten en zo ja, wat een rechter gaat oordelen. Er is namelijk nog nauwelijks jurisprudentie rondom NFT's. 

Bored Ape Yacht Club-NFT's gekopieerd

Een NFT is een Non-Fungible Token, oftewel het digitaal eigenaarschap op een online afbeelding of video. NFT's zijn in 2021 doorgebroken qua populariteit én prijzen. Nike verdiende bijvoorbeeld twintig miljoen euro aan zijn NFT's. 

De NFT's van Bored Ape Yacht Club horen bij de duurste NFT's. Het eigenaarschap van een plaatje van een komische aap kost minimaal tweehonderdduizend euro in cryptovaluta, schrijft The Verge. Yuga Labs heeft het auteursrecht op de apenafbeeldingen. 

Desalniettemin worden de afbeeldingen schaamteloos gekopieerd door verschillende bedrijven, waaronder PAYC en PHAYC. Zij zetten een aap in spiegelbeeld en verkopen de plaatjes online. Daar hebben de bedrijven naar eigen zeggen tot dusver anderhalf miljoen euro en tweehonderdduizend euro aan verdiend. Opvallend is dat beide copycats elkaar op sociale media uitmaken voor een nep-copycat. Er kan er maar één de beste namaak zijn, luidt de strekking.

Yuga Labs heeft op moment van schrijven nog geen reactie gegeven op de kopieerpraktijken van de concurrentie. Onduidelijk is of het bedrijf juridische maatregelen wil treffen en zo ja, hoe die uitpakken. Het auteursrecht is duidelijk, maar rondom aangepaste NFT's zijn er nog geen zaken geweest.

Marktplaatsen verwijderen copycats

Marktplaatsen - websites waarop NFT's van eigenaar wisselen - wachten eventuele juridische stappen niet af. OpenSea - de grootste NFT-marktplaats - heeft de aapcollecties van PAYC en PHAYC al verwijderd. Mintable heeft hetzelfde gedaan, Rarible verwijderde tot dusver alleen de collectie van PAYC. 

De marktplaatsen hebben in het recente verleden vaker gekopieerde NFT's verwijderd. Bijvoorbeeld die van de CryptoPunks-collectie, nadat eigenaar Larva Labs zijn beklag deed.

Zowel PAYC als PHAYC hebben aangegeven eigen marktplaatsen te ontwikkelen zodat hun collecties niet meer verwijderd kunnen worden. Adformatie publiceerde onlangs een achtergrondverhaal over de werking, functies en hypes van NFT's.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie