'Nederlandse toezichthouders moeten nú ingrijpen bij TikTok'

Stichting Onderzoek Marktinformatie slaat alarm na dood twee kinderen als gevolg van TikTok-challenges.

Nederlandse en Europese toezichthouders moeten nu ingrijpen bij filmpjesapp TikTok om de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Die oproep doet Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) en volgt op de dood van twee jonge gebruikers in drie dagen tijd.

Een 18-jarige jongen uit Pakistan kwam deze week om het leven toen hij tijdens een stunt voor TikTok werd geraakt door een trein. En een 10-jarig Italiaans meisje dat de app veel gebruikte stierf nadat ze volgens haar ouders had meegedaan met een 'blackout challenge'. Daarbij laten mensen zich zo lang mogelijk stikken terwijl ze zichzelf filmen. De Italiaanse privacywaakhond heeft TikTok vanwege de dood van het meisje gemaand om alle gebruikers te weren waarvan het de leeftijd niet kan verifiëren.  

Leeftijdscheck

Volgens SOMI had het Italiaanse voorval ook zomaar in Nederland kunnen gebeuren: 'Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat het gebruik van TikTok in Nederland onder 12-jarigen het hoogst is: 64 procent gebruikt de app', zegt Cor Wijtvliet, mede-oprichter van SOMI. De leeftijdscheck van 13 jaar die door TikTok wordt opgelegd, is volgens Wijtvliet gemakkelijk te omzeilen. Bovendien, wanneer we naar Europese privacyrichtlijnen kijken, zou de leeftijdsgrens op 16 jaar moeten liggen.'

'Naast de levensgevaarlijke challenges is TikTok een paradijs voor kinderlokkers', aldus SOMI. Wijtvliet: 'Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk een account aanmaken en zich voordoen als een leeftijdsgenoot. TikTok zegt te geven om de veiligheid en privacy van minderjarigen, maar in de praktijk doet ze structureel te weinig tegen de gevaren van het platform.'

Meest gedownloade app

TikTok is razend populair. Onlangs meldde onderzoeker Apptopia al dat het wereldwijd de meest gedownloade app van 2020 zou zijn. Zeker 850 miljoen mensen hebben de app volgens de cijfers op hun telefoon of tablet gezet. De app ligt ook al maanden zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. Trump betoogde dat TikTok te veel gegevens opslaat, die via ByteDance bij de Chinese overheid zouden terechtkomen.

De voormalige president eiste dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht, anders zou de app in de VS op zwart moeten gaan. In september ging Trump zelfs akkoord met een plan met Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht. Maar TikTok bleef zich - vooralsnog met succes - tegen de Amerikaanse overheidsbemoeienis verzetten.

Over de toekomst van ByteDance is weinig met zekerheid te zeggen. Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden precies denkt over TikTok. Volgens The Information zou het Chinese bedrijf nadenken over een beursgang. Die zou mogelijk dit jaar al kunnen plaatsvinden. Maar een besluit hierover is nog niet genomen, aldus de bronnen van de site.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie