Parler praktisch verwijderd van internet: ook Amazon doet platform in de ban

Het platform werd in 2018 opgezet als een alternatief voor Twitter omdat dat medium zich schuldig zou maken aan censuur.

UPDATE - Het conservatieve sociale medium Parler is praktisch verwijderd van het internet door het blokkeren van de servers van Amazon Web Services van miljardair Jeffrey Bezos. De techreus had Parler eerder gewaarschuwd dat het medium zou worden gestopt als het zich niet zou inspannen om gewelddadige inhoud te bestrijden. Afgelopen dagen verwijderden ook Apple en Google de omstreden app uit de stores.

Parler wordt veel benut door rechtse aanhangers van Trump die in november circa 74 miljoen stemmen kreeg maar de presidentsverkiezingen verloor van Joe Biden, die zeven miljoen meer kiezers achter zich kreeg. Het platform werd in 2018 opgezet als een alternatief voor Twitter omdat dat medium zich schuldig zou maken aan censuur gericht tegen conservatieven in de VS. Parler claimt een onafhankelijk sociaal medium voor de vrijheid van meningsuiting te zijn en geen censuur te willen plegen.

Advertentie

Populariteit

De populariteit van Parler is mede daarom recentelijk enorm gegroeid, onder meer nadat berichtendienst Twitter van oprichter Jack Dorsey de president van het platform had verwijderd. Veel boodschappen op Parler gingen over mogelijke nieuwe acties tegen de inauguratie van president Biden, ook acties waarbij geweld zou worden gebruikt. Het platform is een spreekbuis van veel Amerikanen die denken dat de gevestigde orde mede dankzij de grote internetgiganten de greep op het land verstevigt. 'Big tech' of 'Silicon Valley' zou daarvoor censuur plegen.

De macht van de internetgiganten baart niet alleen de Trump-aanhang zorgen. Republikeinen én Democraten hebben in het Congres vorig jaar verscheidene pogingen gedaan de ongecontroleerde macht van de ondernemingen aan pakken. Ze willen bijvoorbeeld wetgeving veranderen waarmee de aansprakelijkheid van onlineplatforms wordt verruimd. Die zijn nu in de wet vrijwel gevrijwaard van aansprakelijkheid voor wat gebruikers op platforms zetten.

10 miljoen abonnees

Een dag na Google heeft ook Apple de socialenetwerk-app Parler verwijderd uit zijn App Store. Apple had Parler vrijdag 24 uur de tijd gegeven om controle op berichten in te passen. Volgens de techgiganten verschenen er te veel berichten op de app die aanzetten tot geweld.

Parler, met 10 miljoen abonnees en 4 miljoen actieve gebruikers, is bij veel aanhangers van Trump populair, juist omdat gebruikers er alles mogen publiceren, waar Twitter en Facebook steeds vaker schadelijke content weren. Trump heeft 2,3 miljoen volgers op Parler.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie