Rathenau Instituut stelt in manifest tien eisen aan een digitale samenleving 

'De fysieke en digitale wereld raken meer dan ooit met elkaar verknoopt en dat roept urgente maatschappelijke en politieke vragen op.'

Met ‘immersieve technologieën’ worden we dieper dan ooit ondergedompeld in de digitale wereld.
123RF

Het Haagse Rathenau onderzoeksinstituut heeft in een vandaag gepubliceerd manifest tien eisen gesteld aan de digitale samenleving van de toekomst. Volgens Rathenau, dat zich bezighoudt met de impact van wetenschap en technologie op de samenleving, gaat de digitale samenleving door technologieën zoals augmented en virtual reality een nieuwe fase in en roept dat urgente maatschappelijke en politieke vragen op.

'De fysieke en digitale wereld raken meer dan ooit met elkaar verknoopt', stelt het instituut. Het beschermen van de anonimiteit is één van de tien eisen die in het manifest worden genoemd. Volgens het instituut zijn alle eisen hard nodig om de koers van de digitale samenleving bij te sturen.

'We moeten ons digitale lot niet uit handen geven en als democratische burgers onze digitale toekomst zelf bepalen.'

Immersieve technologiën

Het onderzoek omvat virtual reality, augmented reality en spraaktechnologie. 'Met deze ‘immersieve technologieën’ worden we dieper dan ooit ondergedompeld in de digitale wereld. Virtual reality transporteert ons naar een volledig kunstmatige wereld, waarin alle geluiden en beelden gecreëerd worden door computers. Augmented reality voegt digitale lagen aan onze ervaring van de werkelijkheid toe. En via spraaktechnologie kunnen we met computers praten, en luisteren veel apparaten, zoals onze smartphones en slimme speakers, op steeds meer plekken met ons mee', valt te lezen in het manifest.

Surveilleert

Om camera’s, slimme speakers, VR-brillen en andere hardware goed te laten werken, moeten die delen van ons lichaam en onze omgeving digitaal opnemen. 'Onze gezichten, oogbewegingen, stemmen en ons gedrag moeten worden herkend en gevolgd. Dat betekent dat immersieve technologie ons voortdurend en van dichtbij surveilleert', zo waarschuwt het instituut. 

Omdat technologie op basis van gezicht, loopgedrag of stemgeluid steeds nauwkeuriger op grote afstanden iemands identiteit kan achterhalen, komt volgens Rathenau onze anonimiteit in het geding. 'Als we niet uitkijken, zijn er binnenkort tal van toepassingen beschikbaar waarmee bedrijven, overheden en burgers je anonimiteit zomaar kunnen opheffen. Dat is een onacceptabele inbreuk op de privacy van mensen, en op hun veiligheid', stelt het instituut.

Oproep

Rathenau doet de oproep om toepassingen waarbij burgers in de publieke ruimte zijn te identificeren, te verbieden. Ook worden burgers opgeroepen om hun wensen voor de digitale wereld van morgen kenbaar te maken. 'We moeten ons digitale lot niet uit handen geven en als democratische burgers onze digitale toekomst zelf bepalen.'

De tien eisen:

1.    We willen de baas blijven over ons digitale lijf
2.    We willen anoniem kunnen blijven
3.    We willen controle over onze virtuele identiteit
4.    We willen duidelijkheid over nieuwe digitale eigendomskwesties
5.    We willen leven in een inclusieve digitale wereld
6.    We willen kunnen weten dat iets nep is
7.    We willen bescherming tegen manipulatie en beïnvloeding
8.    We willen dat onze gezondheid niet geschaad wordt
9.    We willen een digitale markt met eerlijke machtsverhoudingen
10.  We willen dat publieke ruimtes publiek blijven

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie