Nieuwe Snapchat-functie moet ondersteuning bieden bij psychische gezondheid

'Here for you' biedt ondersteuning aan Snapchatters die in de app zoeken naar onderwerpen gerelateerd aan psychische problemen.

Here For You, dat vorig jaar maart al in andere landen werd gelanceerd, is vanaf vandaag beschikbaar in Nederland.

Snap Inc. lanceert in samenwerking met het jongerenplatform Mind Young 'Here For You', een nieuwe functie op Snapchat voor welzijn en psychische gezondheid. De functie biedt vanaf vandaag ondersteuning en hulpmiddelen aan Snapchatters die in de app zoeken naar onderwerpen gerelateerd aan psychische problemen. In verschillende video's besteedt Mind Young aandacht aan onderwerpen die momenteel relevant zijn voor jongeren als het gaat om hun mentale gezondheid: burn-out, depressie, angst, verslaving en eetstoornissen.

Advertentie
advertisement

Uit onderzoek naar de psychische gezondheid van Snapchatters, bleek eerder dat een grote meerderheid van de jongeren worstelt met verschillende uitdagingen op het gebied van psychische gezondheid, waaronder stress, depressie en angst. Snapchatters gaven aan dat ze tijdens moeilijke perioden als eerste bij vrienden aankloppen, omdat ze hen als één van de meest positieve dingen in hun leven beschouwen.

Here For You, dat vorig jaar maart al in andere landen werd gelanceerd, is vanaf vandaag beschikbaar in Nederland. Door in de app te zoeken naar onderwerpen als ‘piekeren’, ‘stress’, ‘anorexia’ of ‘depri’, komen Snapchatters uit bij verschillende video’s van Mind Young. Iedere video start met een jong persoon die de psychische problemen beschrijft, gevolgd door tips om deze signalen bij jezelf of dierbaren te herkennen. De video’s verwijzen kijkers door naar de website van Mind, waar Snapchatters terecht kunnen voor hulp en meer informatie als zij psychische problemen ervaren.

Vriendschap essentieel

'Bij Snap zijn we geïnspireerd door hoe belangrijk echte vriendschappen zijn bij het ondersteunen van gezondheid en geluk', aldus Jennifer Park Stout, VP Global Public Policy bij Snap. 'We zien in deze wereld met social distancing dat vriendschap en verbinding meer dan ooit essentieel zijn voor ons welzijn. Here For You geeft onze community handvatten om signalen bij zichzelf en dierbaren te herkennen en biedt hulp bij hoe daarmee om te gaan.'

Stigma

'Aan alle kanten horen we dat psychische klachten onder jongeren toenemen, ook door Covid-19', zegt
Sander Slootmaker, projectleider bij Mind Young. 'Met name jongeren die al psychische klachten hadden, hebben het nu vaak zwaar, en wij willen er als organisatie voor hen zijn en hen de gelegenheid bieden om zo vroeg mogelijk te praten met mensen die ze vertrouwen, om erger te voorkomen. We moeten er écht voor zorgen dat niemand met psychische klachten zich alleen voelt en/of zich schaamt, want praten helpt echt bij het vinden van begrip en hulp.'

Plaats als eerste een reactie

Advertentie