Snapchat promoot met 'ARound the world' maatschappelijke en culturele projecten

Alles Augmented #84 Tweewekelijks het laatste nieuws over augmented reality en hoe het de toekomst verandert.

1. ARound the world zijn AR projecten voor culturele en maatschappelijke issues 

Snapchat heeft een een serie projecten onder de naam ‘ARound the world’ gelanceerd waarmee het culturele en maatschappelijke projecxten promoot.

Zo is er een Lens voor het Amsterdam Light Festival om de lichtkunst overal te kunnen er ervaren, en waarmee je op de fysieke locaties in Amsterdam de kunst overdag kan zien alsof het nacht is.

Ook is er een hele toffe Landmarker Lens voor het London Design Museum. Voorbijgangers kunnen het gebouw van het museum scannen en dat komt vervolgens in AR tot leven. De architect Mariam Issoufou Kamara laat zien hoe onze gebouwen zich moeten aanpassen aan toekomstige klimaatverandering.

Het derde project is een Australisch project om de Great Barrier Reef Foundation te steunen dat het bekendste koraalrif van de wereld beschermt. De Lens maakt gebruik van Water Segmentation waarmee het een wateroppervlak 'augmented', aanvult, met een virtueel koraal rif. En anders zie je het koraal gewoon in de wereld om je heen.

Snap Great Barrier Reef Face + World Lens

2. Samsungs Dreamground is een grote AR speeltuin

In het Hollywood Park in Los Angeles en bij de Flagship Store van Samsung in New York is een groot AR-wonderland gelanceerd. Het is een fysieke en digitale playground waar de kracht van AR en Samsungs devices gepromoot worden.

Het heeft grote gebouwen en standbeelden die tot leven komen in AR, maar ook zwevende portals waarmee je naar een andere wereld wordt getransporteerd. Er zijn speciale Verizon 5G-portals voor Galaxy 5G-devices. Je kan er ook AR-art creëren en jouw creaties zijn ook voor de volgende bezoekers te zien. Het ziet er echt uit als een fantastische ervaring.

Samsung | Dreamground

3. LIDAr zorgt voor dromerige en magische AR werelden

De nieuwste iPhones hebben een Lidar-scanner waarmee je een 3D-pointcloud van de complete ruimte krijgt. Kortom de hele ruimte kan betoverd worden met AR.

De AR creator Max van Leeuwen heeft daar een fantastische Lens voor gemaakt met te gekke visual effects. De hele wereld bestaat uit fonkelende cubes. Keijiro Takahashi heeft met een iPhone 13 de straten van Shibuya (wijk in Tokio) betoverd met zijn Bibam-app. De app legt realtime-vfx over de straten heen. Wat een prachtige wereld.

Bibcam Test

4. De eerste Lightship partnerships maken van de wereld één groot AR speelveld

Niantic heeft onlangs haar AR-developmentplatform Lightship gelanceerd en er zijn gelijk al een aantal grote partnerships. Bijvoorbeeld met de app Fold waarmee je door de fysieke wereld te exploren Bitcoins kan verdienen.

Ook wordt het AR-platform van Niantic gebruikt voor Pixelynx, een app van DJ/producer Richie Hawtin en deadmau5 waar muziekfans met AR games op fysieke locaties (zoals bij concerten) songs en andere collectibles als NFT kunnen verzamelen. Zie hieronder de trailer.

PIXELYNX + NIANTIC: TEASER

5. Een uitschuifbaar dak en sterrenhemel via AR in de woonkamer

Meta (formerly known as Facebook) heeft sinds kort haar Passthrough API vrijgegeven waarmee developers video-pass-through Mixed Reality kunnen maken voor de VR-bril Oculus Quest.

Tijdens een hackathon is door Emanuel Tomozei de fantastische app Stargazing ontwikkeld. Deze app maakt van jouw plafond een uitschuifbaar dak, waardoor je naar de sterrenhemel kan kijken en op een spectaculaire manier allerlei informatie over sterren en planeten tot je kan nemen. De app maakt nog niet gebruik van realtime data maar dat komt natuurlijk nog. 

Stargazer - Facebook XR Hackathon Entry

Bas Gezelle is strategy- en contentlead en partner bij Playar Studio. Lees ook zijn andere 'Alles Augmented'-posts.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie