Stil publiek bij voorstelling cabaretier blijkt stunt Stichting FSHD

Een doodstil publiek tijdens een voorstelling is voor elke cabaretier een ware nachtmerrie. Het overkwam Ronald Snijders tijdens zijn voorstelling in de Schouwburg van Gouda.

Het is een stunt van Stichting FSHD Nederland bedacht door Grey Amsterdam. FSHD is een relatief onbekende spierziekte die vaak als eerste de spieren in het gezicht aantast. Kenmerkend voor deze ziekte is het uitdrukkingsloze gezicht.

In Nederland zijn er meer dan 2000 mensen met FSHD en gemiddeld krijgen 52 mensen per jaar deze diagnose. Deze ziekte is bij het grote publiek onbekend, terwijl FSHD voor één van de meest voorkomende spierziekten staat. De stichting FSHD vond het hoog tijd om daar verandering in te brengen. ‘Als je FSHD hebt, verlies je letterlijk en figuurlijk je gezicht’, zegt Onderzoeker en Fysiotherapeut Dr. Carien Beurskens van het Radboud UMC.

Geen enkele emotie te zien
‘FSHD-patiënten kunnen dan wel hun lach verliezen, maar daarmee verliezen ze nog niet hun gevoel voor humor,’ zegt Kees van der Graaf (voorzitter van de stichting FSHD). Daarom besloot de stichting juist het belangrijkste nadeel van de ziekte te gebruiken om aandacht te genereren voor FSHD.

Samen met Grey Amsterdam werd het idee bedacht om een gehele zaal niet te laten lachen tijdens een cabaretvoorstelling. 

Naast de online film is er ook een actiesite gemaakt met interviews, meer informatie over de ziekte en de mogelijkheid om te doneren.

De actie kreeg al media-aandacht bij Pauw, De Koen & Sander Show (Radio 538) en Ekdom in de ochtend (NPO Radio 2).

Credits:

Opdrachtgever: Stichting FSHD Nederland

Bureau: GREY Amsterdam

Productie film: Filmgasten

Productie website: Skybox

Jubileum logo ontwerp: Alex Trochut

PR: Linden & Barbosa

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie