Premium

Wat gaat AI betekenen voor onze banen? 5 voorspellingen en antwoorden door AI-kenners

Job van den Berg, coauteur van het 'Handboek AI Strategie', beantwoordt vijf zelfgekozen voorspellingen.

Afbeelding: Shutterstock

Het ‘Handboek AI Strategie’ van Job van den Berg en Remy Gieling moet organisaties helpen bij het begrijpen en omarmen van artificiële intelligentie (AI) om zakelijke uitdagingen aan te pakken. Een interview aan de hand van de vijf voorspellingen die zij doen aan het einde van hun boek, beantwoord door coauteur Van den Berg.

1: ‘Binnen twaalf maanden worden bepaalde banen overgenomen door de impact van generatieve AI.’ Bepaalde banen is een veilige formulering. Moeten copywriters, vormgevers en marketeers vrezen voor hun baan?

Nee. Een klein percentage van de banen zal binnen twaalf maanden verdwijnen, maar dat zijn de hele repetitieve banen, bijvoorbeeld iemand die facturen checkt. De impact zal echter niet zo groots zijn als de mate waarin huidige banen gaan veranderen. Dat zal binnen 24 maanden of later zijn. Tachtig procent van de banen waar een toetsenbord bij hoort gaat veranderen omdat generatieve AI (GenAI, red.) gaat helpen bij het werk. In 2030 zien onze banen er drastisch anders uit.  

2: ‘Binnen 24 maanden zijn AI Agents – die zelfstandig taken kunnen uitvoeren – gemeengoed op de werkvloer.’ Hoe zien die AI Agents er in gebruik uit en welke taken voeren ze straks uit?

Dit de verklaring waarom tachtig procent van de banen met een toetsenbord gaat veranderen. GenAI kan heel goed ondersteunen bij complexe, cognitieve taken, zeker als je het onderliggende taalmodel traint op bedrijfsdata. Een taalmodel kan veel sneller en gestructureerder met informatie omgaan dan een mens, en kan deze ook sneller analyseren. Bovendien heeft een taalmodel meer rekenkracht dan onze hersenpan. Een getraind AI-model kan dus, mits juist opgeleid, taken overnemen om medewerkers te ondersteunen. Denk aan het analyseren van contracten, een aanzet geven tot een artikel naar aanleiding van dit interview, het beantwoorden van klantvragen en helpen bij het schrijven van marketingteksten. Zo’n AI Agent gaat niet jouw of mijn baan overnemen, maar wel veel cognitieve denktaken overnemen zodat wij straks tijd overhouden voor andere taken die beter bij ons passen.

3: ‘Binnen 36 maanden hebben wetenschappers een oplossing voor het alignment-probleem bedacht, een manier waarop we geavanceerde AI-systemen kunnen blijven controleren.’ Wat houdt dit probleem in en waarom is een oplossing zo belangrijk?

Dit is een groot ethisch en filosofisch vraagstuk. Het komt erop neer dat we voldoende grip willen krijgen en houden op hoe AI werkt en besluiten neemt. Weten we de kaders van taalmodellen? Als we AI-modellen loslaten, gaan ze een eigen werkelijkheid creëren waar we steeds minder grip op krijgen. Dat willen we niet. We willen een wereld waarin AI specifieke taken goed uitvoert en wij als mensen andere taken uitvoeren die goed bij ons passen. Meer grip op AI komt er door de EU AI Act die over twee jaar van kracht gaat. Ik verwacht ook dat bedrijven meer eigen data gaan gebruiken voor AI-modellen en onder terechte druk van consumenten transparanter worden over het ethisch gebruik van AI.

4: ‘Binnen 48 maanden is er de eerste zzp’er die met AI een miljardenbedrijf bouwt.’ Durf je te voorspellen welk businessmodel die slimme zzp’er gaat optuigen?

OpenAI-topman Sam Altman deed deze voorspelling en Remy (coauteur van het Handboek AI Strategie, red.) en ik geloven er ook in. Je moet nog steeds een succesvol businessidee hebben, maar dat idee wordt minder afhankelijk van de mensen die je om je heen moet verzamelen om bijvoorbeeld de juiste software te bouwen. Wat je nodig gaat hebben, is slimme toegang tot steeds duurder wordende rekenkracht zodat jouw AI Agent met jouw uitgewerkte idee de juiste software kan bouwen. Daar heb je zelf geen softwarekennis voor nodig, laat staan een leger softwareontwikkelaars. GenAI faciliteert jou. Het wachten is dus op de eerste zzp’er die miljardair wordt, al betekent het niet dat iedereen opeens miljardair kan worden.

5: ‘Binnen 5 jaar is de eerste serie fysieke banen vervangen door humanoid robots.’ Wat zijn humanoid robots en welke banen gaan die als eerste overnemen?

Er zijn al veel humanoid robots, wat wil zeggen dat ze AI gestuurd zijn en op mensen lijken omdat ze menselijke taken kunnen overnemen. Boston Dynamics en Tesla (Optimus) werken aan dergelijke robots en Amazon heeft al 750 duizend humanoid robots rondlopen in distributiecentra. In die distributiecentra nemen de robots op twee benen repetitieve taken over zoals het verschuiven van dozen. Er gaan ongetwijfeld banen sneuvelen, maar getroffen medewerkers kunnen zich bijvoorbeeld gaan richten op klantenservice. Ik zie het ook voor me dat humanoid robots taken als het wijzen van de weg en omleiden van verkeer gaan regelen.’

Meer informatie

Het ‘Handboek AI Strategie’ is te koop voor 34,95 euro.

Meer weten over AI? AG Connect, een zustertitel van Adformatie, organiseert in september een zesdaagse collegereeks AI voor Business. Deze collegereeks is een samenwerking met Nyenrode Business Universiteit.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie