Adidas laat merkrechtenklacht tegen Black Lives Matter vallen

Adidas geeft geen reden, maar mogelijk wil het sportmerk voorkomen dat de klacht wordt opgevat als kritiek op de missie van BLM.

Drie strepen

De Duitse sportkledingfabrikant Adidas trekt een klacht bij het Amerikaanse patentbureau tegen de activistische beweging Black Lives Matter in. Die klacht ging over een handelsmerk, dat wordt gekenmerkt door drie aan elkaar parallel lopende strepen, en op kleding van Black Lives Matter te zien is. Adidas was van oordeel dat dit voor verwarring kon zorgen: het sportmerk verwerkt de strepen namelijk op dezelfde manier in zijn producten, zoals in badslippers en shirts. Een reden voor het intrekken van de klacht, geeft Adidas niet.

Een bron bij het bedrijf laat aan persbureau Reuters weten dat Adidas terugkomt op de klacht omdat deze verkeerd geïnterpreteerd kan worden, bijvoorbeeld als een vorm van kritiek op de missie van Black Lives Matter. De internationale beweging zet zich in voor de rechten van mensen van kleur, waarbij zij zich uitspreekt tegen onder meer etnisch profileren en politiegeweld.

Bron: ANP

Negentig rechtszaken

Het sportbedrijf stelde in de klacht de strepen al sinds 1952 te gebruiken, waarmee het bedrijf "internationale bekendheid en enorme publieke erkenning" heeft verworven. Verder geeft het bedrijf aan dat consumenten mogelijk kunnen denken dat de kleding van Black Lives Matter en Adidas met elkaar verbonden zijn.

Het is niet de eerste aanklacht die Adidas hierom indient. In totaal heeft het sportbedrijf sinds 2008 al ruim negentig rechtszaken aangespannen over het gebruik van de kenmerkende drie strepen. Dat staat in documenten uit een rechtszaak die Adidas had aangespannen tegen modehuis Thom Browne. In januari werd die zaak beslecht, waarbij een jury besliste dat de merkrechten van Adidas niet waren geschonden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie