Hoe Kinderen voor Kinderen zorgt voor trauma’s bij volwassenen

Over de tekst van een volstrekt belachelijk lied en de impact van negatieve communicatie.

Een aantal weken geleden was ik rustig aan het zappen op de bank toen ik een interview tegenkwam met een fietsenmaker die een tijdje ziek thuis had gezeten. Ogenschijnlijk niet bijster interessant, totdat hij aangaf dat hij op de lagere school enorm was gepest omdat hij een zogenaamd Lom-kind was (een kind met leer- en opvoedingsmoeilijkheden) en dat hij daar nog altijd enorm veel last van had. Hij gaf daar echter kinderen voor kinderen de schuld van.

Plank misgeslagen

Hij vertelde dat hij door dit liedje enorm werd gepest. Die opmerking intrigeerde mij en dus ging ik direct op zoek naar dit liedje. Ik ben namelijk van de generatie ‘Onbewoond eiland’ en ‘Waanzinnig gedroomd’ en had dit liedje gemist. Maar sinds ik het heb beluisterd en voor de zekerheid nog even de tekst heb nagelezen, krijg ik het niet meer uit mijn hoofd.

Lom-kind is namelijk een grote scheldpartij tegen lom-kinderen. Ongetwijfeld opvoedkundig bedoeld, net zoals vroeger Beugelbekkie pestbril, maar wat hebben ze hier toentertijd de plank misgeslagen. Als je tegen kinderen zegt dat ze iets niet mogen zeggen dan is het natuurlijk extra interessant om dat toch te doen. Dat hadden de schrijvers moeten voorzien toen ze een opeenstapeling van scheldwoorden en beledigingen aan elkaar zaten te rijmen.

Je bent volgens Kinderen voor Kinderen namelijk niet gewoon een lom-kind. Nee: 'Jij bent een LOM-kind LOM-kind. Een achterlijk en oliedom kind. Je bent te lui dat je een antwoord op een som vindt. Je bent een gek en een mongool. Jij bent een LOM-kind, LOM-kind. Ga jij maar spelen met zo'n ander stom kind. Sta je te wachten tot het busje komt, kind. Van de debielen school. De imbecielen school.'

Trauma's

Tot zover de letterlijke tekst van het lied. Opvoedkundig bedoeld vanzelfsprekend. Maar als ik dit op het schoolbord had geschreven toen ik nog op de lagere school zat, had ik heel wat uurtjes mogen overblijven. En terecht!

De impact van communicatie is ongekend en blijft lange tijd hangen. Positief en negatief. Zeker bij kinderen. En omdat ons brein nu eenmaal sterker reageert op negatieve dan op positieve signalen is de impact van negatieve communicatie vele malen groter. Zelfs zo groot dat een volwassen kerel ruim 30 jaar later nog steeds trauma’s heeft van dit volstrekt belachelijke lied.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Martijn Scheutjens
De auteur laat gemakshalve onvermeld dat het een raamvertelling betreft: een kind bezingt hoe hij wordt bejegend omdat hij een LOM kind is. En dat hij (zij?) het wel prettig vindt op het LOM.
https://www.songtexte.com/songtext/kinderen-voor-kinderen/lom-kind-63c70a57.html

Kortom: een lullig frame. Het liedje is juist bedoeld om voor LOM kinderen op te komen.
Toegegeven, dat had stukken beter gekund, maar toch.

Ik erger me juist vooral aan het "een kind onder de evenaar is meestal maar een bedelaar" uit die tijd.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Robert
Tja. Het grootste deel van de tekst legt juist uit wat een LOM-school is en spreekt de pesters aan op hun gedrag:

De meesten weten niks van LOM-school af
Je leert hier minstens evenveel als op de basisschool
Maar hier is het veel leuker en met minder straf
De meester speelt piano en onze juffrouw speelt viool
Ik kom in onze klas behoorlijk mee
Ik lees al net zo goed als alle kinderen van elf
Ik heb een acht voor rekenen, een negen voor dictee
En als ze willen schelden, nou dan roep ik meestal zelf:
'Ik weet het allang'

Ik ben een LOM-kind, LOM-kind
En wie me pesten wil is zelf een stom kind
Ik wil niet spelen met zo'n oliedom kind
Dat om een ander lacht
Ik draai de zaken voortaan om, vrind
Hoe meer jij scheldt, hoe meer ik jou dus stom vind
Je kunt wat leren van een LOM-kind, LOM-kind
Wie had dat ooit gedacht
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie