Milieudefensie stopt Eko-tellingen

Wegens succes zet Milieudefensie een punt achter achter de tellingen van biologische producten in supermarkten. Bioproducten hebben de weg naar de supermarkt inmiddels voldoende gevonden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Een gemiddelde supermarkt verkoopt tegenwoordig 155 biologische en 41 fairtradeproducten, zo bleek donderdag uit een jaarlijkse telling van Milieudefensie. 'Biologische producten zijn niet langer een marginaal aanbod in speciaalzaken, maar hebben hun weg gevonden naar de schappen van alle supermarkten', zo concludeert de organisatie. 'Het stopt daarom met de Eko-tellingen.

De organisatie startte in 1998 met deze tellingen om het aanbod van biologische (EKO-)producten in reguliere supermarkten te stimuleren. Het eerste jaar werden er gemiddeld slechts 6 EKO-producten geteld. De tellingen hebben hun functie van breekijzer nu wel voltooid', aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel bij Milieudefensie.

Het aantal producten met het EKO-keurmerk lag dit jaar 10 procent hoger dan vorig jaar, het fairtrade-aanbod zelfs 20 procent. 'Het is goed om te zien dat het aanbod ondanks de crisis blijft groeien', vindt Pluimers. De afgelopen 7 jaar steeg het biologische aanbod gemiddeld met 16 procent.

Hoewel het tellen niet meer nodig is, benadrukt Milieudefensie dat supers de trend wel moeten doorzetten. 'Supermarkten moeten verder met het verduurzamen van hun aanbod. Tijdens de tellingen merken we dat er enthousiaste koplopers zijn waar de middenmoot veel van kan leren.'

Ook verschillen filialen van dezelfde keten erg qua aanbod. Dat betekent dat filiaalhouders echt een verschil kunnen maken, aldus Milieudefensie.

Bron:ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie