RIVM nodigt in nieuwe campagne jongeren uit voor vaccinatie tegen HPV-kanker

Het RIVM lanceert een online videocampagne, ontwikkeld door Roorda, om jongeren uit te nodigen voor een vaccinatie tegen HPV-kanker.

Omdat volgens het RIVM het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. In de campagne, ontwikkeld door reclamebureau Roorda, worden jongeren opgeroepen zich 'met 1 vaccin tegen 6 soorten kanker' te beschermen.

Veel ouders en jongeren doen vanzelfsprekend mee met het Rijksvaccinatieprogramma, aldus het RIVM. Hun belangrijkste motief is het beschermen van de gezondheid, hoewel sommige ouders met vragen en twijfels rondlopen. In een serie online films gaat deze groep in gesprek met elkaar en met deskundigen.

Veel voorkomend virus

Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 400 mannen kanker hoor HPV-kanker (humaan papillomavirus). Zo'n 80% daarvan kan voorkomen worden met een HPV-vaccinatie. HPV is een besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raakt. De vaccinatie van jongens draagt daarom bij aan de bescherming van de gehele bevolking.

Het HPV-vaccin is geregistreerd voor gebruik bij kinderen vanaf negen jaar. Bij de start van de HPV-vaccinatie in 2010 werden meisjes vanaf dertien jaar uitgenodigd, om er zeker van te zijn dat ze lang genoeg beschermd waren. Uit onderzoek in binnen- en buitenland is gebleken dat de vaccinatie langdurig beschermt en eerder kan worden aangeboden. Dat is belangrijk, aldus het RIVM, want het vaccin werkt het beste vóórdat iemand in aanraking is geweest met het virus. HPV-virussen zitten vooral op de huid en slijmvliezen rond de geslachtsorganen en in de mond-keelholte, waardoor het behalve via seks ook makkelijk wordt doorgegeven via handen, vingers en mond.

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. De campagne bestaat uit diverse online video's, onder meer hier en hier te bekijken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie