Frame van de week: hoe onze Nederlandse jagers hun pleziertjes succesvol als duurzaam framen

‘Wij jagers oogsten verantwoord, duurzaam vlees’

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Frame van de week: benuttingsjacht. Dat vinden de leden van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging een veel betere term dan het ordinaire ‘plezierjacht’. Alsof ze al die moeite, al dat moeizame gestrompel door een sompig nat bos met een zwaar geweer over je schouder voor hun eigen gerief doen.

Dood voor je lol

‘Plezierjacht’ is een frame van akelige, narrowminded natuurbeschermers. Types als Dik -  what’s in a name – Nagtegaal bijvoorbeeld, de woordvoerder van Natuurbescherming. Bij ‘plezierjacht’ schiet je dood voor de lol. Maar dat doen onze jagers niet. Ze zijn er voor de  beesten zelf. Voor de natuur in bredere zin. Zonder jagers: geen grutto en geen kievit te bekennen. Opgesmikkeld door de vos. Gelukkig is er de jager die al die vosjes afknalt, pardon, benut. Onverwacht en zeer tegen de zin van faunaminnend Nederland kreeg de KNJV deze week toestemming van voormalig natuurminnares en PvdA-staatssecretaris Dijkstra om pas achteraf en niet vooraf te rapporteren over het aantal doodgeschoten beesten.

Geslaagde lobby

Boze tongen beweren dat ze het al zagen aankomen. De aanstelling van de nieuwe directeur Laurens Hoedemaker (zijn voorganger moest wijken wegens het ongeoorloofd gebruiken van de lokfluit) was een meesterzet van de jagersclub. Hoedemaker kende Dijkstra en haar ministerie beter dan het vossenbos waar hij des weekends graag wat overbodig wild afschoot. Kenners spreken over een geslaagde lobby. Koninklijke jagers spreken gniffelend over een goed benutte kans.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie