'Kwebbelkop, Jelly en Enzo Knol verdienen miljoenen'

Nederlandse YouTubers boeren goed.

Uit een analyse van 90 YouTube-kanalen uit Nederland door DDMCA blijkt dat het hebben van een eigen YouTube-kanaal lucratief kan zijn.

Digitaal strateeg Denis Doeland van DDMCA constateert dat Nederlands populairste vlogger/ ‘YouTuber’ Kwebbelkop in totaal tussen de 500.000 en 2,6 miljoen euro aan zijn kanaal heeft verdiend.

De top 5 YouTubers van Nederland, waaronder , en , hebben gezamenlijk meer dan 10 miljoen abonnees.

In totaal zijn hun video’s – ze produceren er ongeveer 50 per maand – meer dan twee miljard keer bekeken.

45 procent naar YouTube

Hoe meer kijkers, hoe meer YouTubers kunnen verdienen aan hun video’s. Ze krijgen van YouTube per 1.000 advertentieweergaven naar schatting een bedrag variërend 1,5 tot 7 euro. Van dit bedrag gaat 45 procent naar YouTube, de rest is voor de YouTuber.

Denis Doeland liet deze berekening los op zijn . Op basis daarvan schat dat hij dat het kanaal van de 20-jarige Kwebbelkop tot nu toe tussen 500.000 (1,5 euro per advertentieweergave) en 2,6 miljoen euro (7 euro per advertentieweergave) heeft opgebracht.

Jelly heeft tussen de 360.000 euro en 1,9 miljoen euro aan zijn kanaal verdiend, terwijl de opbrengsten van Enzo Knol ergens tussen de 370.000 en 1,9 miljoen liggen. De afdracht aan YouTube is hier al vanaf getrokken.

Sterke belofte

De onderwerpen van de meest vooraanstaande YouTubers van Nederland lopen uiteen van games en beauty tot hun eigen leven. Wat alle YouTubers volgens Doeland gemeen hebben, is hun sterke belofte aan de kijker.

‘Om tot de honderdduizenden abonnees en miljoenen views te komen, moet je je aan een bepaald ritme houden. Kwebbelkop produceert bijvoorbeeld twee video’s per dag en zijn kijkers vertrouwen daarop. Het is eigenlijk net als televisieprogrammering.

‘Deze cijfers laten andermaal zien dat “vloggen” professionaliseert en dat de mediaconsumptie van vooral jongeren compleet verandert’, aldus Doeland.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie