Ongemak over Eredivisie-voetballers die handelen in eigen NFT's

Bekende voetballers kopen en verkopen voetbalplaatjes van zichzelf en teamgenoten, mogelijk met voorkennis. De KNVB vindt dat geen probleem.

Bekende voetballers van onder meer Ajax kopen en verkopen voor duizenden euro's aan digitale voetbalplaatjes van zichzelf en teamgenoten. Recente transacties leidden tot speculaties dat sommige spelers handelden met voorkennis over de opstelling van een wedstrijd. De Nederlandse Kansspelautoriteit zegt kritisch naar het betreffende handelsplatform genaamd Sorare te kijken, waar de KNVB geen probleem ziet in het platform.

Opvallend: de Eredivisie tekende vorig jaar een lucratieve sponsorovereenkomst met Sorare, een Franse startup die volgens kenners meer dan vier miljard euro waard is. 

Tuchtregels van KNVB gelden niet

Het ongemak over Sorare is toegenomen na een recente publicatie van BNR, die duidelijk maakt dat onder meer prominente Ajax-voetballers handelen via het platform. Zo hebben Kenneth Taylor, Davy Klaassem, Daley Blind en Sébastien Haller samen voor tienduizenden euro's aan digitale voetbalplaatjes in hun bezit, meldt BNR. Die plaatjes zijn gekoppeld aan NFT's: Non-Fungible Tokens die een waarde in de cryptomunt Ethereum vertegenwoordigen. Gebruikers van Sorare wisselen op de website euro's om in Ethereum, om daarna plaatjes te kopen en verkopen. 

De plaatjes van voetballers op Sorare worden meer waard als de voetballers beter presteren, en dalen in waarde als zij minder goed spelen. Bekende voetballers kunnen dus in zichzelf en ploeggenoten investeren. Dat blijft gokken, want prestaties zijn niet vooraf te voorspellen. De Nederlandse Kansspelautoriteit zegt tegen BNR te overwegen een onderzoek te starten naar Sorare. 

De KNVB zegt dat zijn strenge tuchtregels rondom gokken voor voetballers niet gelden omdat de handel niet in euro's plaatsvindt maar in Ethereum. 'We volgen deze ontwikkelingen op de voet', zegt een woordvoerder van de KNVB tegen BNR. 'Over het handelen in NFTs (met of zonder voorkennis) staat nog niets opgenomen in het tuchtrecht van de KNVB.'

Investeren in eigen prestaties

Ongemak over Sorare is er vooral omdat prominente voetballers soms op opvallende momenten plaatjes kopen en verkopen. Bijvoorbeeld afgelopen week, toen diverse Ajax-spelers in aanloop naar een belangrijke wedstrijd plaatjes van de ene Ajax-keeper kochten en van de andere Ajax-keeper verkochten. De opstelling van het Ajax-team moest toen nog bekendgemaakt worden. Mogelijk wisten de Ajax-spelers de opstelling wel al, en handelden zij dus met voorkennis. 

Ajax-trainer Erik ten Hag ontkende in aanloop naar die wedstrijd dat spelers handelen met voorkennis. Hij sprak van een spel, zo is terug te kijken in een fragment van de persconferentie op YouTube. De bij naam genoemde spelers hebben voor zover bekend geen reactie gegeven op hun investeringen via Sorare. Adformatie heeft Eredivisie om een reactie gevraagd.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie