Premium

YouTuber wil zichzelf vervangen door een AI-kloon: 'Ben als influencer met pensioen'

Jordi van den Bussche, beter bekend als Kwebbelkop, werkt al jaren aan de voorbereidingen voor deze stap.

Afbeelding: Kwebbelkop

De bekende Nederlandse YouTuber 'Kwebbelkop' (Jordi van den Bussche, 15 miljoen abonnees) lanceert een digitale versie van zichzelf die kan fungeren in toekomstige video's. Die virtuele kloon is gebaseerd op software met kunstmatige intelligentie (AI) en moet Van den Bussche de tijd en ruimte geven om zich te focussen op andere zaken dan het puur blijven creëren van YouTube-video's.

Test met virtuele YouTuber

De YouTuber zegt jaren gewerkt te hebben aan de ontwikkeling van een eigen AI influencer-platform, dat deze week live is gegaan en kort gezegd draait om twee tools. De ene tool gebruikt de beelden en stem van een YouTuber om nieuwe videocontent te creëren, waar de andere tool simpele opdrachten (prompts) omzet in resultaten. Bijvoorbeeld het omzetten van een geschreven artikel naar een video in de stijl van een interview tussen twee personen. De twee tools zijn niet uniek; ze doen denken aan bestaande software als CarynAI en QuickVid. 

Hoe Van den Bussche de tools ontwikkeld heeft, houdt hij liever voor zich. Wel is duidelijk dat hij de technieken al even test. Zo startte hij begin 2021 een YouTube-kanaal dat draait om 'Bloo', een virtuele YouTuber die werkt dankzij AI. Bloo maakt video's dankzij verschillende AI-systemen, vertelt Van den Bussche tegen techsite Wired. De virtuele YouTuber boekt interessante resultaten. Video's leveren doorgaans tienduizenden views op, soms zelfs honderdduizenden. Ruim 775 duizend mensen zijn geabonneerd op het kanaal. Al die views leveren Van den Bussche advertentie-inkomsten op.

Kwebbelkop AI
De virtuele versie van Kebbelkop Screenshot uit de YouTube-video

Echte werk

Na een testperiode van ruim twee jaar durft Van den Bussche het aan om zichzelf te laten vervangen door een AI-kloon op YouTube. De eerste video van die AI-kloon is dinsdag online gezet en hieronder te bekijken. Tegenover Wired zegt de YouTuber 'als influencer gepensioneerd te zijn.' 'Ik heb een geweldige carrière gehad, heb veel lol gemaakt. Ik wil dingen naar het volgende niveau brengen en dat betekent dat ik dit merk voor altijd wil laten voortleven.' Wat volgens hemzelf niet het einde van zijn creatieve carrière betekent, maar vermoedelijk wel die als echte YouTube-ster. Een bericht om met een korrel zout te nemen, want in februari 2022 gaf 'Kwebbelkop' onverwachts aan te stoppen met het publiceren van dagelijkse gamevideo's. Hij wilde zich toen focussen op een platform voor NFT's; digitale items die je kunt kopen en verhandelen. Een maand eerder zei hij in gesprek met Adformatie nog dat kijkers niet bang hoefden te zijn voor zo'n besluit. 'YouTube blijft voor mij altijd nummer één', zei hij toe. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie