'De adviseurs van de overheid zijn geen koekenbakkers'

Wie twijfelt aan de goede bedoelingen van de Nederlandse overheid, is niet goed bij zijn hoofd, schrijft gastblogger Patrick de Leede.

Door Patrick de Leede

Medio maart 2020 kregen we enkele vrij vervelende en deels ‘vrijheidsberovende’ coronamaatregelen voor de kiezen. Doel was ouderen en kwetsbaren te beschermen en ervoor te zorgen dat de capaciteit van de zorg voldoende zou zijn om de mensen die het toch kregen, zo goed mogelijk te kunnen helpen. 

Het was een nieuw virus en het was logisch dat de effectiviteit van de diverse maatregelen niet direct helder was. Hoe zat het met binnen en buiten, de 1,5 meter, de effectiviteit van mondkapjes? Ook eind september weten we het nog niet in detail. Het zal nog blijken naarmate de pandemie vordert. 

Feit is wel dat aanvankelijk ieder weldenkend mens de urgentie van de maatregelen begreep en ernaar handelde. Het resultaat was spectaculair: van 1.335 besmettingen op 10 april gingen we naar slechts 36 gevallen op 6 juli. 

Daarna kwamen er groepjes in verzet die “er nu wel klaar mee waren” en hun kont tegen de krib gooiden, met als aanvankelijk dieptepunt het onwetenschappelijke gebazel van dansleraar Willem. Het laatste dieptepunt is de actie van zogenaamde influencers Famke Louise, Thomas Berge, Tim Douwsma, DJ Paul Elstak en andere vage influencers: 'Dit kan niet langer zo. Ik zeg NEE tegen alle maatregelen totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen.' Ook talloze studenten lappen de regels aan hun laars waarmee ze enorme virushaarden kunnen creëren. 

Advertentie
advertisement

Gotspe

Kennelijk realiseren zij zich niet hoe gevaarlijk en dodelijk hun actie kan en zal zijn. We zijn van 36 gevallen op 6 juli gestegen naar 2.245 nieuwe gevallen op 22 september, een veel hoger ‘record’ dan in de piek van de eerste golf. Het aantal doden loopt weer gestaag op.  Hoeveel ‘rechtvaardiging’ hebben zij nog nodig? 

De Telegraaf wijdt deze desastreuze toename aan gebrekkige overheidscommunicatie. Ik vind dat een gotspe. Wat is er gebeurd met eigen verantwoordelijkheid, solidariteit, gemeenschapszin, gezond verstand en logisch nadenken? De adviseurs van de overheid zijn geen koekenbakkers. Laten we nou gewoon even luisteren en verstandig blijven. 

Natuurlijk snap ik de frustratie van iedereen die in horeca, toerisme en de entertainmentindustrie werkzaam is. Het is een klotetijd en ook voor vele andere bedrijfstakken is het sappelen. Maar gaan we onze ouderen en gezondheidszorg weer opzadelen met onnodige stress en overlijdens omdat we ons ingeperkt voelen? Kom op zeg. 

Patrick de Leede is communicatieadviseur vanuit zijn bureau in perceptiemanagement Catch of the Day

Plaats als eerste een reactie

Advertentie