De beste technologie zie je als je in de spiegel kijkt

Robots krijgen een belangrijke plek in ons dagelijks leven, maar blijven inferieur.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Even geleden keek ik de remake van de serie Cosmos van Carl Sagan. Cosmos gaat over de natuur, de wereld, en het universum. Een geweldige serie. De aflevering die ik keek ging over het menselijk oog. Duizenden en duizenden jaren evolutie hebben geleid tot het menselijk oog. Van lichtgevoelige cel van een worm, tot het netwerk van systemen wat het nu is. Het oog is complex en efficiënt, geslepen door de tijd.

Diezelfde avond las ik op businessinsider.com over een robot genaamd "sand flea". Dit is een bestuurbaar autootje dat 8 tot 10 meter hoog kan springen. Het springt op gebouwen, op rotsen, het is waterdicht en er zit een camera in. De robot past in je rugzak. Waarom sand flea? De sprong is afgekeken van de vlo. En de sprong van de vlo is, net als het oog, geslepen door evolutie.

De firma achter de sand flea, Boston dynamics, werkt regelmatig in opdracht van het Amerikaanse leger. Vorig jaar is het gekocht door Google. Het bedrijf heeft eerder een robot uitgebracht die loopt als een hond, om te kunnen voortbewegen door onbegaanbaar terrein. Het ziet er creepy uit. De hond is door ons gedomesticeerd, maar desalniettemin geslepen door (je raadt het al) duizenden en duizenden jaren evolutie!

Alle producten van Boston dynamics zijn afgeleid uit de natuur. Het enige wat ontbreekt is een vis! Oh, wacht, het . De intelligentie van de robotvis zit in de voorkant, de spierkracht zit aan de achterkant en in de staart. Het is een soft robot, die wat toleranter is voor botsingen en andere ongelukjes. Net als een echte vis eigenlijk.

Robotica is hip, en het gaat een steeds belangrijkere plek krijgen in ons dagelijks bestaan. Maar hoe knap en nieuw deze voorbeelden ook zijn, als je ze vergelijkt met het oog, dan wordt mij duidelijk dat onze technologie inferieur is aan wat je buiten vindt. De beste technologie vindt je elke dag voor je neus, bij moeder natuur :-)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie