Premium

Laat de naam even op je inwerken: ‘Van Alles én Meer’. Grappig toch?

Je gaat naar een viswinkel omdat je zin hebt om vis te eten

Vis & Meer is een visrestaurant in Utrecht.

Meubels & Meer is een meubelzaak op de Zeilstraat in Amsterdam.

Pearls Fashion and More is (naar eigen zeggen) ‘een hippe, moderne en gezellige winkel waar je terecht kunt voor een vrouwelijke, trendy en complete outfit voor een betaalbare prijs.’ Een modewinkel dus in Sint Nicolaasga.

Bij Gewoon Eten & Meer kun je gewoon eten. En eenmaal op de website terecht gekomen kun je doorklikken naar Catering + Meer of Traiteur + Meer. U raadt het al, het eerste is een cateraar en het tweede een traiteur.

Fiets en Meer is een fietsenzaak.

En mijn favoriet: Van Alles en Meer. Laat dat even op je inwerken: van alles én meer. Grappig toch? Helemaal als je weet dat het een leverancier van elektronische onderdelen is, gevestigd te Hengelo.

Het is een plaag. Je kunt tegenwoordig nergens meer komen of je wordt overvallen met de belofte van ‘meer’.

Gift wrapped

Ik krijg er het Love Actually-syndroom van. Tijdens mijn favoriete scene in die film speelt Rowan Atkinson een sieradenverkoper in een Bijenkorf-achtig warenhuis. Harry, gespeeld door Alan Rickman, wil stiekem een ketting kopen voor Mia zijn heimelijke scharrel op kantoor, terwijl hij nota bene kerstinkopen aan het doen is met zijn vrouw. Als zijn vrouw zelf aan het rondneuzen is in de winkel, ziet Harry zijn kans schoon. Hij snelt naar de sieradenafdeling en beslist meteen. Een ketting. ‘Would you like it… gift-wrapped?’ Snel kijkt hij over zijn schouder of zijn vrouw al terugkomt. ‘Ready in the flashiest of flashes’, zegt Atkinson als Harry vraagt of hij op kan schieten.

Wat volgt, is zenuwtergend. Eerst gaat de hartjesketting in de doos. ‘Let me pop it in the box.’ Daarna voorzichtig de deksel erop en een strik eromheen. Harry wordt bloednerveus en wil het pakje al aannemen. ‘Not quite finished.’ zegt de verkoper terwijl hij een doorzichtig tasje pakt. Harry wil weg, en zegt: ‘Look, actually, I don’t need a bag. I’ll just put it in my pocket.’

Stokje kaneel

Dan spreekt Atkinson de legendarische woorden: ‘Oh, this isn’t a bag sir. This is so much more than a bag.’ Met een zilveren schepje gaan er nog wat bloemknopjes bij. Daarna wat lavendel en een stokje kaneel. En tijdens de finishing touch, er moest nog een kerstdoos omheen met wat hulsttakjes, komt zijn vrouw aanlopen die hem betrapt bij de vitrines vol sieraden. Samen lopen ze weg, terwijl het cadeau op de toonbank achterblijft.

Wat is er mis met focus? Prima als een visrestaurant een tournedos op de menukaart zet voor de vleesliefhebber, of als je een paar portemonnees verkoopt in een meubelzaak. Maar je komt er in de eerste plaats omdat je zin hebt om vis te eten, of een bank zoekt.

Net even iets meer

Het is als ondernemer soms al ingewikkeld genoeg om het hoofd boven water te houden, en je wilt je ook niet te zeer beperken in het assortiment. Of een vriend heeft bedacht dat het een goede manier is om je te onderscheiden van alle andere visrestaurants en meubelzaken. ‘Ja maar Frits, jij biedt gewoon nét even iets meer, dat maakt je zo uniek.’

Zo uniek is het helaas niet meer. Iedereen het doet het. Allemansvriendjes zijn leuk voor een keer, maar kiezen vraagt om karakter.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie