#Namespotting Weekly: 'Homoniemen'

Namespotting Weekly: Je wekelijkse dosis naamvermaak geselecteerd door De Naamafdeling.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Komende zaterdag vindt voor de 20e keer de Canal Parade plaats. De botenparade vormt het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride week. Met gemiddeld vijfhonderdduizend bezoekers  één van de drukst bezochte publieksevenementen van Nederland. Reden genoeg om een kleine duik te nemen in de wereld van de &;homo-merknamen&;. Deze namespotting daarom staat in het teken van namen met een roze randje. Inhakers, namen speciaal gericht op de roze doelgroep, namen die &;per ongeluk&; een roze snaar raken of andere &;vrolijke&; namen. 

De Amsterdamse Canal Parade heeft anders dan veel Gay Pride Parades in de wereld van oorsprong geen protestkarakter, maar wordt gehouden ter viering van seksuele diversiteit en vrijheid. Roze Zaterdag is het Nederlandse equivalent daarvan en deze wordt in juni georganiseerd. Dit jaar heet het event voor het laatst Amsterdam Gay Pride. In 2016 zal in Amsterdam Europride plaatsvinden en vanaf 2017 zal het verder gaan onder de naam Amsterdam Pride. Het woord &;gay&; wordt geschrapt omdat veel lesbiennes, biseksuelen en transgenders zich minder aangesproken zouden voelen door deze term.

Veel merken haken in op Gay Pride. Wij selecteren een aantal inhakers uit heden en verleden waarbij bedrijven durfden te spelen met hun naam en/of pay-off. Dat getuigt van relativeringsvermogen, humor, maar vooral van sterke en zelfverzekerde merken.

Acht filialen van AH to go in Amsterdam worden tijdens Gay Pride omgedoopt tot &;AH to gay&;. Koffie wordt geschonken in de &;limited edition regenboogbeker&; en van ieder verkochte kop koffie doneert de winkel €1,- aan de Stichting Amsterdam Gay Pride. En natuurlijk zijn de roze koeken in de aanbieding.

Dat roze dé homokleur is, is te danken aan de nazi&;s. In interneringskampen kregen Jehova’s getuigen een paarse driehoek en homo’s een roze driehoek op hun kleding genaaid. Tijdens de emancipatie in de jaren &;70 werd de kleur roze (inclusief driehoek) als symbool van de strijd gebruikt. In plaats van als het oorspronkelijke teken van schande werd de kleur aangenomen als teken van trots. 

De PINKautomaat van ING: &;Oranje is jezelf zijn&;.

De kleur matchte al, maar dit jaar sluit ook de pay-off van T-Mobile &;Life&;s for sharing&; naadloos aan op het thema van Gay Pride dit jaar: &;Share&;.

Vodafone parodieert haar eigen pay-off: &;Power to joehoe&; en vierde vorig jaar de introductie van 4G onder met motto: &;Vier Gay&;

De politiek doet ook mee. D66 vaart mee met de Canal Parade onder de noemer , de landelijke thema-afdeling van D66. Gay66 organiseert activiteiten en denkt mee en adviseert over diversiteitsonderwerpen binnen de politiek. Groenlinks heeft een vergelijkbare werkgroep, met de verrassende naam: .

Naast de inhakers zijn er ook merken en organisaties die zich niet slechts tijdelijk richten op de homodoelgroep. Belangenverenigingen, maar bijvoorbeeld ook apps, disco&;s en boekenwinkels. Een kleine selectie opvallende namen.

is precies wat je denkt: de homovriendelijke variant van AirBnB.

;HOMO, de homo-uitgave van de makers van Linda, krijgt dit jaar antwoord met L&;HBTQ. Volgens de iniatiefnemers met een knipoog naar de L&;HOMO maar dan met verhalen waar zij zich wél in herkennen.

De naam (Cultuur- en Ontspannings Centrum) Nederland ontstond in 1949, als opvolger van de Shakespeareclub, opgericht in 1946. Het COC is daarmee de oudste nog bestaande LHBT-belangenorganisatie ter wereld. De Vlaamse equivalent heet sinds 2009 ​ (combinatie van ça va en varia [&;diversiteit&;]) en is in 1977 opgericht als Federatie Werkgroepen Homofilie (later Homoseksualiteit)

Voordat er Tinder was, was er Grindr.

ontwikkelde ter gelegenheid van Gay Pride speciale aanvullingen voor de gaycommunity op het bestaand aanbod emoji&;s: zogenaamde gaymoji&;s.

Boekhandel . Gay dus.

De niet-commerciele &;potten en flikkerdiscotheek &; is in 1985 opgericht en neemt een bijzondere plaats in het uitgaansleven in. Bij De Trut werken alleen vrijwilligers, waardoor de winst ten goede komt aan (kleinschalige) potten-, trans- en flikkeractiviteiten. (In hun eigen woorden).

IJsjes met een vette gay-knipoog

De regenboogvlag is een bekend symbool van de homobeweging. De oorspronkelijke regenboogvlag werd in 1978 ontworpen door Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker ter gelegenheid van de Gay Pride Parade in San Francisco dat jaar. Deze vlag kende acht kleurenbanen met een symbolische betekenis voor elke kleur: roze / seks, rood / leven, oranje / geneeskracht, geel / zonlicht, turkoois / magie, blauw / sereenheid en violet / karakter. De huidige regenboog kent zes banen, turkoois en roze (!) zijn om praktische oorzaken geschrapt. 

Pride Wine / OrgulloWine - orgullo betekent &;trots&; in het Spaans. Een kwart van ieder fles komt ten goede aan het van Amnesty International en COC Nederland. 

LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) is een internationaal veel gebruikte aanduiding voor de beweging van homo-, biseksuelen en transgenders. De Nederlandstalige variant is LHBT terwijl in Vlaanderen vaak de afkorting &;holebi&; (homo, lesbisch, bi) wordt gebruikt. 

is de organisatie die waterschaps- en gemeentelijke belastingen heft en int namens zes waterschappen en vier gemeenten. Al lijkt op een belastingaanslag voor GBTL-ers. 

klinkt behoorlijk gay, maar het zijn slechts &;gewone&; zwarte koffiebonen van Caffenation

Ongetwijfeld niet alleen voor homo&;s, maar een vrolijke ijstijd voor iedereen. 

Homo&;s drinken niet alleen rose blijkbaar.

Gay word je niet. Dan ben je. Of niet natuurlijk.

 

Merknamen bedenken is ons vak maar ook het verzamelen van namen is voor ons dagelijkse kost. Op  noemen  wij dit &;namespotting&;&;. In de Namespotting Weekly maken wij elke week een selectie van bijzondere en opvallende merknamen binnen een bepaald thema.  

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie