#Namespotting Weekly: 'Sunny Side Up!'

Namespotting Weekly: Je wekelijkse dosis naamvermaak geselecteerd door De Naamafdeling.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het is weer een typische Nederlandse zomer. Tropische dagen eindigen traditiegetrouw met storm en bliksem, maar over het aantal zonuren mogen we niet klagen. En anders kan er altijd nog een zonnebankje gepakt worden. Of je laat je bruin spuiten in een &;spray-tan&; salon. Nederland telt zo&;n 600 zonnestudio&;s. Er zijn een paar ketens, maar de meeste filialen zijn papa-en-mamabedrijfjes. Laten we eens kijken naar namen van al deze zaken: een niet-wetenschappelijke analyse. 

Het zal niet verbazen dat de meeste namen de zon als inspiratiebron hebben. Negen van de tien zonnestudio&;s maken deze voor de hand liggende keuze. Heel letterlijk en in vele talen, zoals Het Zonnetje, In de Zon, MijnZonnebank, La Sol, Le Soleil, SunShine, SunLight, MySun, Sunbeds en Solaris. Aan de zon worden vele eigenschappen toegedicht. Zo hebben we HappySun, maar ook een Magic-, Diamand-, Royal- Easy-, Euro, City- en een MegaSun. Je kunt naar ZonSalon of naar SunSalon, naar Het Zonnepaleis of SunPalace maar misschien voel je beter thuis bij SunFactory of SunHouse. We lichten er een paar opvallende uit:

 

In Huizen, maar ook in Breda is zonnen een tansation!

 

Maar hoe zit het met de beschermfactor?

 

Doet ons denken aan ASICS (Anima Sana In Corpere Sano, latijn voor &;gezonde geest in een gezond lichaam&;). Zonnige geest in een geZONd lichaam in dit geval.

 

Cogito Ergo Sun? Of gewoon afgeleid van , een grote leverancier van zonnebanken?

 

Dat had natuurlijk EffeZonne (zonder -n) moeten zijn, dan was de naam helemaal af geweest.

 

Een uitzondering in een vrouwenwereld

 

Sunique

 

Voor het &;Aaahh de Zonnebank&;-gevoel moet je wel even naar Stein (Zuid-Limburg) rijden.

 

Effe snel zonne dus eigenlijk

 

Even wegdromen naar verre, zonnige oorden kan bij veel zonnestudio&;s met exotische namen als Bahama&;s, Farao, Costa Del Sol, Florida, Jamaica, Miami, Tropic, La Costa, Blue Lagoon maar vooral de naam Ibiza blijkt populair. Je kunt ook dichter bij huis blijven. In de Benelux bijvoorbeeld of lokaler, aan de Amstel.  

Zonnestudio De Benelux

 

Sunday&;s is met 60 franchise-vestigingen de grootste keten van Nederland. Wellicht hierdoor geinspireerd, laten ook andere zonnestudio&;s zich inspireren door de dagen van de week. Zo is er in Tilburg een  en een Sunny Day in Kerkrade. Bij 7days is het elke dag zondag, evenals bij . Sun-ID kun je tenslotte ook lezen als &;Sunny Day&;. 

Zondag 

 

Elke dag zondag bij Studio7days

 

Sun-ID, Sunny Day, Sun Idee ...

 

Over minder goede ideeën gesproken. Een aantal namen lijken op het eerste gezicht goed, maar zijn bij nader inzien iets minder handig gekozen. 

Een eclips is een zonsverduistering, maar wat is dan een zon-eclips? Voor een &;spray-tan&; salon is het een perfecte naam.

 

Lig je daar poedeltjenaakt klaar, krijgt de zonnebank kuren...

 

Het staat er bijna, maar net niet: zonder zon (&;Sans Soleil&;)

 

Sommige mensen hebben altijd bronzin, anderen vinden het maar onzin

 

klinkt niet heel verantwoord. Wat zou de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen () hiervan vinden?

De leukste namen vonden we in het buitenland. Twee creatieve namen voor een &;spray-tan&; bedrijf.

 in Hollywood

 

 

 

Conclusie van ons onderzoekje. Het is niet de meest creatieve sector. Veel namen lijken op elkaar en liggen nogal voor de hand. Ook zijn we weinig namen met humor tegen gekomen. En namen met een knipoog hebben bij ons altijd een streepje voor. Onze handen jeuken.  En we hebben zelfs al een ideetje: &;Sunny Side Up&;. Slogan: &;Lekker bakken&;. Wie het wil, mag hem hebben. 

 

Merknamen bedenken is ons vak maar ook het verzamelen van namen is voor ons dagelijkse kost. Op De Naamafdeling noemen  wij dit &;namespotting&;&;. In de Namespotting Weekly maken wij elke week een selectie van bijzondere en opvallende merknamen binnen een bepaald thema. 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie