57% van Nederlandse Netflix-kijkers gebruikt het account van een ander

En 69% van de Netflix-abonnees zegt abonnement te delen met iemand buiten gezin’.

shutterstock

Netflix maakte eerder dit jaar bekend extra kosten in rekening te gaan brengen als gebruikers hun account delen met iemand buiten hun eigen huishouden. Hiermee probeert de streamingdienst de tegenvallende kwartaalcijfers op te vangen. In Chili, Costa Rica en Peru is deze test al in volle gang, en betalen gebruikers omgerekend € 2,80 voor een extra profiel.

Maar hoe zit het in Nederland? Zijn wij als ‘zuinige Hollanders’ notoire profieldelers? En zouden we extra betalen om te kunnen blijven streamen? Time2play vroeg 400 gebruikers van streamingdiensten onder andere naar hun Netflix-gewoonten, de bereidheid om extra te betalen en het aantal gebruikers per account.

Daarvan geeft 57%  aan het account van iemand buiten hun huishouden te gebruiken. Hiervan zegt 77% dat ze niet voor hun eigen abonnement zouden betalen, als Netflix het delen van accounts definitief verbiedt. Met de onlangs aangekondigde plannen voor het in rekening brengen van profielen buiten het eigen huishouden, zou dat voor Netflix een grote daling in het aantal Nederlandse gebruikers betekenen.

Advertentie
advertisement

Drie meelifters per abonnee

Op de vraag of de Netflix-gebruikers met een eigen abonnement hun account delen met mensen buiten hun gezin, antwoordt 69% met een volmondig ‘ja’.

Sterker nog: in Nederland deelt de betalende gebruiker zijn account met gemiddeld drie  zogenaamde meelifters. En het gezegde ‘Voor wat, hoort wat’ lijkt hier niet op te gaan. Want slechts 21% van de betalende gebruikers vraagt in ruil voor het delen van zijn of haar account, toegang tot een andere dienst.

Hoeveel is een abonnement de betalende Netflix-gebruiker waard? De gemiddelde abonnee zou opzeggen bij een abonnementsprijs van € 17,60. Vooralsnog ligt dat boven de huidige kosten van de streamingdienst,  van € 7,99 voor een Basic-abonnement tot € 15,99 voor een Premium-account. Maar met de aangekondigde prijsverhogingen in aantocht, is het de vraag hoe lang dat zo blijft.

Illegaal downloaden

De hoogtijdagen van illegaal downloaden zijn sinds de komst van streamingdiensten dan misschien voorbij, toch geeft 56% van de ondervraagden aan regelmatig films of tv-programma’s via torrents of illegale streamingplatforms te kijken.

De belangrijkste reden die hiervoor wordt gegeven, is dat de films en programma’s die ze willen zien niet legaal beschikbaar zijn (60%). Maar ook de kosten spelen een rol: 12% zegt het te doen omdat ze de streamingdiensten niet kunnen betalen, gevolgd door 11% die er simpelweg geen geld aan wíl uitgeven.

Degenen die zeggen niet illegaal te kijken, noemen gemak (49%) als belangrijkste reden. Maar ook morele redenen (22%) en angst voor vervolging of een rechtszaak (9%) zijn van invloed.

Methodologie - Voor het onderzoek zijn in juni dit jaar 400 Nederlanders uit alle provincies ondervraagd. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 28,8 jaar, en het gemiddelde jaarlijkse gezinsinkomen € 51.142,92. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie