Amerikaanse politici ruziën over Disney's strikte advertentiebeleid

Democraten klagen dat uiteenlopende advertenties geweigerd worden door streamingsdiensten van Disney. Republikeinen zijn ook boos.

Afbeelding: Shutterstock

Het strikte advertentiebeleid van mediaconcern Disney frustreert Amerikaanse politici van de Democratische partij. Senatoren van de partij willen - in aanloop naar de belangrijke Midterm elections later dit jaar - adverteren op streamingsdiensten om kiezers naar de stembus te bewegen. Maar streamingsdiensten van Disney weigeren 'gevoelige' advertenties uit te zenden in de Verenigde Staten, klaagt de Democratische partij. Veel Amerikaanse media, waaronder Mashable, schrijven over de kwestie. 

Hulu weigert advertenties

Veel aandacht gaat uit naar Hulu, een streamingsdienst van Disney die advertenties toont tussen het kijken van media. Hulu weigert volgens de Democratische partij om reclames uit te zenden over het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en klimaatverandering. Onderwerpen waar de Democratische en Republikeinse partijen sterk over van mening verschillen. Ook andere streamingsdiensten van Disney, waaronder ESPN en lokale Amerikaanse ABC-zenders, zenden de reclames niet uit. 

Disney noemt de advertenties te gevoelig, waar andere platformen dat niet vinden. YouTube, Facebook en Roku - een smart-tv-platform - hebben dezelfde advertenties namelijk wél uitgezonden. De Democratische partij spreekt in een verklaring van 'censuur door Hulu' en vindt dat de streamingsdienst 'Amerikaanse kiezers het recht ontneemt om de waarheid te leren over dat de Republikeinse partij deze problemen zelfs niet wil bespreken.'

Advertenties in streamingsdiensten

Het strikte advertentiebeleid van Disney zal de gemoederen bezig blijven houden. Het bedrijf werkt namelijk aan een nieuw en goedkoper abonnement op Disney+, dat ook advertenties gaat tonen tussen de media door. Disney heeft al aangekondigd dat het geen politieke advertenties gaat toestaan. 

Wat concurrent Netflix gaat doen is nog niet bekend. Netflix werkt met Microsoft samen aan een goedkoper abonnement dat advertenties gaat tonen. Wat voor soort reclames Netflix wel en niet gaat toestaan, wordt later bekendgemaakt.

Disney had al ruzie met de Republikeinse partij

Het moge duidelijk zijn dat de Democratische partij boos is op Disney's advertentiebeleid, dat erop gebrand is om politieke reclames te weren. Het bedrijf probeert zich sowieso politiek afzijdig te houden. Dat lukt niet altijd. Zo viel Disney in maart in ongenade bij de Republikeinse partij toen het zich uitsprak tegen een controversiële wet die in Florida ingesteld werd, door Republikeinen. Scholen in de staat moeten zich sindsdien aan strengere regels houden rondom seksuele voorlichting en praten over homofilie vermijden. 

Disney hield zich eerst stil maar sprak zich - onder druk van medewerkers en het publiek - alsnog uit tegen de beperkende wet. Prompt schrapte de gouverneur van de staat de belastingvoordelen van Disney. Het bedrijf antwoordde hierop door zijn plan te pauzeren om tweeduizend goedbetaalde banen te verplaatsen van Californië naar Florida. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie