Premium

Branding: Wiebes versus de burgemeester van Groningen

De kilte van Wiebes en de warmte van de burgemeester van Groningen.

ANP en Koen Schuiling.

Brand down: de kilte van Wiebes

‘In nood leert men vrienden kennen’, zo luidt het adagium. Onze minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, is met dossiers als Groninger aardbevingen en de vertrekregeling bij de Belastingdienst niet direct degene aan wie je denkt in dit verband. Recent voegde hij met ijskoude uitspraken over ZZP’ers nog een voorbeeld toe van hoe het níet moet als de nood aan de man is.

Wat zei hij ook alweer in televisieprogramma WNL op Zondag? Nou, dat de ongeveer een miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland hoeven niet te rekenen op extra overheidssteun vanwege het coronavirus. 'Het zal voor heel veel zzp'ers een teruggang in inkomsten betekenen, maar daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen'.

De uitspraak van de minister zorgde voor een woede-explosie op social media. 'Klap onder de gordel', 'gebrek aan respect', 'dat hij de Vinkentering mag krijgen'. De reacties waren niet bepaald mals.

De geschiedenis werd nog eens extra pijnlijk toen Wiebes met zijn collega’s Koolmees en Hoekstra op 17 maart extra maatregelen aankondigde. Duidelijk werd dat het kabinet een zak geld van mythische proporties klaarzet om ondernemers door de crisis heen te slepen. Terwijl Wiebes weigerde terug te komen op zijn eerdere kille mededeling. Brrrr… 

Advertentie
advertisement

Brand up: de warmte van de burgemeester van Groningen

Het is geruststellend en hartverwarmend om te zien dat (‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman indachtig) de coronacrisis het beste in veel mensen naar boven brengt. Het aantal initiatieven is niet meer in kaart te krijgen, maar met het erepodium dat de burgemeester van Groningen in deze ‘Brand up’ krijgt, zetten we eigenlijk alle crisistoppers in het zonnetje.

Het gaat dan om Koen Schuiling, die als burgervader de kinderen van zijn stad een hart onder de riem stak door ze een brief te sturen. Het is voor volwassenen immers al moeilijk te bevatten wat de impact van het coronavirus precies is op hun leven en gezondheid, laat staan voor kinderen.

In de brief stelt hij de kinderen gerust: ‘Misschien maak je je er zorgen om. Wat gebeurt er allemaal en wat kan ik doen? Dat begrijp ik. Maar weet dat er veel mensen keihard werken om zo snel mogelijk alles weer normaal te laten zijn. En dat gaat ons zeker lukken, want in de geschiedenis hebben we wel vaker moeilijke dingen moeten overwinnen.’ Zo kan het dus ook, Eric. 

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie