EU: mogelijkheid voor 0 procent btw op dagbladen en magazines

Lidstaten kunnen nu zelf keuzes maken rond btw-heffingen op uitgeefproducten.

123RF

Er komt een nieuwe btw-richtlijn in Europa die het mogelijk maakt om geen btw te heffen op verschillende goederen en diensten waaronder boeken, dagbladen en magazines in alle verschijningsvormen. De ministers van Financiën uit 27 EU-lidstaten hebben unaniem ingestemd met deze wetswijziging. 

Hiermee kunnen lidstaten zelf keuzes maken rond btw. België en Denemarken passen al het btw-nultarief toe op dagbladen door regels uit het verleden. Nu kunnen alle lidstaten dat doen. Er is ook de mogelijkheid om een veel lager btw-tarief in te stellen, bijvoorbeeld 3 procent. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Luxemburg. 

Het betekent overigens niet dat het nultarief direct wordt ingesteld in Nederland. Wel steunt het demissionaire kabinet de Europese wetswijziging, maar het geeft ook aan dat het verder een zaak is voor het nieuwe kabinet. 

Lobbyorganisaties European Magazine Media Association (EMMA) en de European Newspaper Publishers' Associatie (ENPA) laten weten blij te zijn met de wetswijziging. 'We roepen alle lidstaten op om snel sterk verlaagde tarieven of nultarieven in te voeren om uitgevers te helpen hun hoge investeringen in diverse en hoogwaardige content voort te zetten', zegt EMMA-voorzitter Xavier Bouckaert.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie