Geen komkommertijd, maar volop nieuws in radioland

Onze columnist Evert Bronkhorst vraagt zich af: hoe belangrijk is 'de FM' nog voor de commerciële zenders die nu een frequentie hebben?

FM frequentie: need to have or nice to have?

De maand juli staat bol van het radionieuws. Natuurlijk de nieuwe luistercijfers van mei/juni waar Qmusic nu ook weer de overall nummer 1 positie heeft veroverd. Verder de zoveelste nieuwe programmering van 3FM in een paar jaar tijd waarmee men het tij probeert te keren.

Maar het belangrijkste nieuws is natuurlijk de uitspraak van de Rechtbank in Rotterdam dat de nationale FM-frequenties voor commerciële radiozenders volgend jaar opnieuw verdeeld moeten worden. De overheid krijgt een jaar de tijd om een nieuwe verdeling te organiseren (dus tot 1 september 2023). Het is nog niet duidelijk of dit opnieuw via een veiling georganiseerd gaat worden.

FM frequentie: need to have or nice to have?

Hoe belangrijk is de FM nog voor de commerciële zenders die nu een frequentie hebben? Op basis van de nieuwste luistercijfers hebben wij gekeken naar het aandeel FM/kabel binnen de ‘platformen’ (andere platformen zijn Internet, DAB+, Anders en Weet niet/onbekend).

In de volgende tabel is het zenderaandeel 10+ bij FM/Kabel afgezet tegen het totale zenderaandeel, uitgedrukt in een indexcijfer.

Radiostation Index
Sublime 133,3
BNR Nieuwsradio 114,3
Veronica 112,5
Sky Radio 109,9
Slam 105,3
Qmusic 104,6
Radio 538 102,3
100% NL 100,0
Radio 10 92,9

Een aantal opvallende punten:

-Radio 10 heeft als enige zender een hoger totaal zenderaandeel dan het aandeel binnen FM/kabel en is in verhouding (niet absoluut) dus minder afhankelijk van de FM frequentie.

-Sublime heeft relatief kleine FM kavel maar is daar dus wel heel erg afhankelijk van.

-Ook voor BNR Nieuwsradio, Veronica en Sky Radio is de bijdrage van de FM frequentie aan het totale zenderaandeel belangrijk.

Een overzicht van de exacte FM uitzendgebieden van deze zenders is in dit handige kaartje te vinden:

De exacte randvoorwaarden van de nieuwe verdeling zijn nog niet bekend. Er wordt door veel kenners uitgegaan van een maximum van drie zenders per mediabedrijf, wat zou betekenen dat Talpa één van haar vier zenders op de FM op zou moeten geven.

Extra boost

Persoonlijk denk ik dat twee zenders per mediabedrijf het maximum zou moeten zijn. Immers, het aandeel van FM als platform loopt langzaam maar gestaag terug. Dit kan een extra boost geven aan het luisteren via DAB+ en via internet. Bovendien zal dit een gevarieerder landschap op de FM band opleveren. En als we dan ook nog eens max van vier landelijke FM zenders per commerciële exploitant gaan hanteren, blijft de markt voor radio-adverteerders ook meer competitief.

Tot slot blijft de publieke omroep buiten schot in de discussie over de FM frequenties. Wellicht moet de politiek ook eens kijken of de prestaties van de verschillende zenders wel in verhouding staan tot de beste etherfrequenties die zij tot hun beschikking hebben.

Evert Bronkhorst is strategy director bij Abovo Media.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie