GroupM: addressable video creëert 29 procent meer impact op awareness dan reguliere video

Deze en meer statistieken komen naar voren uit een onderzoek van GroupM en partners.

Afbeelding: aangeleverd

Adressable videocreaties realiseren 29 procent meer impact op awareness dan reguliere videocreaties. Niet alleen op mobiel, maar ook op het tv-scherm. En niet alleen bij lineaire content, maar ook bij digitale content. Dat meldt GroupM op basis van eigen onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met Memo2, Ad Alliance, Talpa Network, Samsung TV Plus, Rakuten Advertising en Volksbank en Perfetti van Melle. Die laatste twee merken zijn adverteerders bij Wavemaker, dat onder de paraplu van GroupM valt.

Voordelen van addressable video

Aan het onderzoek vallen verschillende zaken op. Zo is de schaal groot (N=4350) en zijn digitale omgevingen als Videoland en KIJK volledig nagemaakt. Loïs Schut, director strategy & innovation bij GroupM, noemt de onderzoeksresultaten 'een enorme kans voor alle videoadvertenties die nu al ingekocht worden en adressable tv in de toekomst.' 

Metingen op verschillende onderdelen leiden tot de aanzienlijk hogere impact op awareness van adressable video. Schut: 'Verklaring daarvoor is te vinden in de evaluatie van de creaties, die veel sterker aansluiten op de ontvanger. We zien dat de creaties onder andere 24 procent hoger scoren op Enjoyment en 22 procent hoger op Difference, belangrijke drijvers voor brand equity. Voor beide adverteerders zagen we ook dat er een actievere positieve evaluatie is van de creaties met een beter score op Interesting, Involving en Distinctive.'

AI aan het werk zetten

Addressable video maken levert dus veel extra awareness op, maar kost de adverteerder ook extra tijd en moeite, en zo geld. Lang niet alle adverteerders investeren daarom in addressable video. GroupM verwacht dat de opmars van tools die artificiële intelligentie (AI) gebruiken hier verandering in gaan brengen. Het gebruik van deze tools maakt het sneller en goedkoper om commercials te personaliseren voor specifieke doelgroepen. 

Wie niet wil wachten op dergelijke tools, kan volgens de onderzoekers experimenteren met een overlay die een bepaalde boodschap uitlicht in de commercial. Een overlay is te specificeren per doelgroep en efficiënter om in te zetten. GroupM stelt op basis van het onderzoek dat de additionele impact van een overlay tussen de negen en twaalf procent bedraagt. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie