Hooghoudt: ‘Overeenkomst design niet opgemerkt’

'Als we de gelijkenis zelf hadden ontdekt, dan hadden we de limited edition-etiketten laten aanpassen.'

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De overeenkomsten in het ontwerp van een 350 etiketten, die zijn gebruikt bij de lancering van de nieuwe Hooghoudt Premium jenever, met het etiket van een gin die is uitgebracht door VL92 is niet gekopieerd. Althans dat stelt Hooghoudt. Marketingstrateeg en creativiteit-onderzoeker Wouter Boon op zijn Engelstalige Amsterdam Adblog op de opmerkelijke overeenkomsten met het ontwerp dat voor VL92 werd gemaakt voor Rare Fruits Council (RFC).

‘Laboratoriumuitstraling’
Voor de lancering van Hooghoudt Premium Jenever liet het Gronings bedrijf een limited edition-etiket ontwikkelen. De etiketten zijn gebruikt voor 350 flessen Premium Jenever uit de eerste productie van Premium Jenever. Deze zijn gecontroleerd verspreid tijdens de lancering van Premium Jenever. Hooghoudt laat desgevraagd weten dat het voor het ontwerp van het special edition-etiket een reclamebureau heeft gebrieft op een ‘laboratoriumuitstraling’ en heeft aangegeven dat het met de hand een nummer wilde kunnen invullen. &;We wilden een clean design, iets dat eruitziet alsof het met de hand is gemaakt en zelf is getypt. Na beoordeling van de voorstellen hebben we het huidige special edition-etiket gekozen.&;(visual: Amsterdam Adblog)

Duidelijke verschillen
Hooghoudt zegt dat de merkeigenaar van VL92 Hooghoudt heeft gemaild en gewezen op de gelijkenis van zijn special edition etiket en het etiket van VL92. ‘Hierop hebben we telefonisch contact gehad. Er is gesproken over de totstandkoming van ons special edition-etiket en we hebben aangegeven dat het om en &;gesloten&; activatie gaat in een zeer kleine oplage . VL92 zag hierop verder geen reden een punt te maken van de gelijkenis. Als we de gelijkenis zelf hadden ontdekt, dan hadden we de limited edition-etiketten laten aanpassen. We hebben de gelijkenis zelf niet opgemerkt. Nu we er op zijn gewezen, zien we zeker overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen.’

Hooghoudt zegt het jammer te vinden dat bij sommigen het beeld is ontstaan dat we het etiket van VL92 hebben gekopieerd. ‘Dit is pertinent niet onze bedoeling geweest.’ Hooghoudt wil niet zeggen welk reclamebureau verantwoordelijk was voor het design, maar ontkent nadrukkelijk dat zijn vaste designbureau Proud Design of bureau Dizain daarbij betrokken was.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie