
Minister Eppo Bruins (Media) wil dat er nog maar vier of maximaal vijf omroephuizen moeten overblijven binnen de publieke omroep. Dat plan was al in februari bekend, maar is nu definitief. Het AD heeft de conceptbrief van Bruins in handen waarin dit wordt bevestigd. De bewindsman stuurt de brief vrijdag naar de ministerraad.
Geen nieuwe omroepen meer
Vacatures
Specialist Online Marketing
FirdaAllround Communicatieadviseur (28-32 uur)
CTGBContent Creative- RTL Tonight
Banijay Benelux.comDe plannen zouden pas in 2029 of later kunnen ingaan, denkt Bruins. Het betekent dat de elf bestaande publieke omroepen dan moeten gaan samenwerken binnen de omroephuizen. Hoe dat er in de praktijk uit moet zien, is nog niet bekend.
Ook het aantal leden van een omroep is niet meer leidend. De eis van minimaal honderdduizend leden schaft Bruins af. Een andere maatregel is dat er geen nieuwe omroepen meer het bestel kunnen betreden. De pluriformiteit van het omroepbestel moet volgens hem gewaarborgd blijven door een wettelijke opdracht aan de samenwerkende omroephuizen te geven. Zij worden verplicht om 'alle geluiden in de samenleving' te laten horen.
Door de samenvoeging van omroepen kunnen ze organisatorisch meer gaan samenwerken. Dat betekent dat er kan worden gesneden in de kosten voor personeel, marketing, HR en fondsenwerving.
NTR weg
Omroep NTR (zonder leden) wordt niet in een van de omroephuizen opgenomen, maar wordt geschrapt. De NTR maakt programma's over kunst en cultuur, minderheden, jeugd, educatie en achtergrondjournalistiek. Het Sinterklaas Journaal, Nieuwsuur en Andere Tijden zijn bekende programmatitels van de NTR.
Programmering
De minister hoopt dat de omroepen de programmering ‘zoveel mogelijk ontzien’, maar verwacht dat het toch onvermijdelijk is dat er in het programma-aanbod wordt gesneden.
Daarnaast wil Bruins de onafhankelijkheid van de toezichthouder versterken en de rol van de ombudsman verbeteren met een onafhankelijke stichting.
50 miljoen meer ophalen uit Ster-inkomsten
Bruins denkt niet de geplande 156 miljoen euro met dit plan te kunnen besparen. Eerder deze maand kwam Bruins met een voorstel tot wijziging van de Mediawet. Daarin zou toch weer meer ruimte moeten komen voor Ster-inkomsten. De oorspronkelijke regel om de reclametijd op publieke lineaire zenders af te bouwen tot vijf procent in 2026 - ingesteld onder het vorige kabinet - is losgelaten. Het huidige maximum van acht procent wordt nu als nieuwe grens vastgelegd.
Begin dit jaar kwam plotseling op tafel om de NPO 50 miljoen euro extra op te laten halen uit Ster-inkomsten. Dat bleek uit het akkoord rond de aanpassingen van de bezuinigingen op onderwijs.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee