Podcast van de week: Awake At Night van de Verenigde Naties

Marvin Jacobs (Airborne) kiest de podcast van de week. Onderscheidende audioproducties van adverteerders waar consumenten naar luisteren.

Podcast van de week: Awake At Night van de Verenigde Naties

Praat niet over jezelf, want daarin zijn luisteraars meestal niet geïnteresseerd. Vanuit Airborne is dit een advies dat we vaak aan (potentiële) opdrachtgevers geven. Wie vanuit een merk een groot luisterpubliek wil bereiken, met bijvoorbeeld als doel om nieuwe merkassociaties te creëren, moet het liefst wegblijven bij de eigen producten of dienstverlening. 

Onderbelichte verhalen

Met dat soort wijsheden is het altijd interessant om te kijken naar cases die daar haaks op staan - en waarbij het merk of de organisatie wél zelf de hoofdrol opeist. ‘Awake At Night’ van de Verenigde Naties is daar een prachtig voorbeeld van.

In deze podcast spreekt Melissa Fleming, woordvoerder bij de VN, met collega’s die zich over de hele wereld inzetten voor vluchtelingen. Niks merkassociaties of merkdoelstellingen. Deze podcast heeft als doel om de spotlights te richten op verhalen die gewoonlijk onderbelicht blijven en zo inzichtelijk te maken wat de VN doen. 

Op scherp

‘Awake At Night’ wordt al sinds 2018 uitgebracht en nog altijd aangevuld met nieuwe afleveringen: de teller staat inmiddels op ruim 60 afleveringen, die allemaal zo’n 40 minuten duren. Zo’n structurele aanpak alleen al verdient een groot compliment. In elke aflevering staat een gesprek centraal met een hulpverlener die ergens ter wereld gestationeerd is. Vaak plekken die zo gevaarlijk zijn dat de medewerkers er niet met hun gezin kunnen wonen. Van Jemen tot Sierra Leone, van Afghanistan tot Haïti. 

De gesprekken zijn goed gemonteerd en zitten daardoor mooi in elkaar: de geïnterviewden zijn goed in staat om uit te leggen wat de situatie is in het land waar ze werken en delen ervaringen die vaak heel persoonlijk zijn. Dus geen abstracte geo-politieke verhandelingen, maar een beschrijving van hoe het is om in een vervallen ziekenhuis tussen talloze ondervoede kinderen je werk te doen. 

Kenmerkend

Wat deze verhalen kenmerkt, is dat er tegenover de grote hoeveelheid ellende vaak bijzondere momenten van positiviteit staan. Alsof alles op scherp wordt gezet: diepe dalen, maar ook hoge pieken. In een recente aflevering vertelt een medewerker bijvoorbeeld hoe  hij geniet van de schoonheid van Jemen, dat tegelijkertijd al jaren door een verwoestende oorlog wordt verscheurd.

Erkenning

In de meeste nieuwsmedia is het verzadigingspunt vrij snel bereikt als het gaat om de thema’s in deze podcast. Daarom is het goed dat de VN zelf deze verhalen naar buiten brengen, simpelweg omdat ze anders nooit of nauwelijks gehoord zouden worden. En daarnaast als erkenning voor het werk van de mensen die hun leven wagen voor anderen. Af en toe een aflevering beluisteren van ‘Awake At Night’ helpt om je blik op de wereld op weer even scherp te zetten.

Luister hier naar ‘Awake At Night’ op Spotify 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan hier op Spotify. Inschrijven voor de nieuwsbrief van Airborne kan hier.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie