Podcast van de week: De staat van het strafrecht

Airborne kiest audioproducties van adverteerders die de moeite van het luisteren waard zijn. Deze week: De staat van het strafrecht.

Strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur Margje van Weerden, hosts van 'De staat van het strafrecht'

Vorige maand publiceerde het internationale communicatiebureau Edelman de jaarlijkse Trust Barometer. Hierin wordt onderzocht hoe het wereldwijd gesteld is met het vertrouwen van burgers. In de westerse wereld neemt het vertrouwen in maatschappelijke instellingen en instituties elk jaar verder af. Nederland is zelfs op sommige punten de bedenkelijke koploper, zeker als het om de overheid gaat. 

Groot vertrouwen

Hoopgevend is dat het vertrouwen in de rechtstaat nog altijd groot is, zo blijkt weer uit ander onderzoek van het CBS (uit 2022). Sterker nog, het vertrouwen in rechters groeit zelfs. Wat precies de factoren zijn die het positief beïnvloeden, is niet onderzocht. Eerlijk en rechtvaardig oordelen zullen daarbij natuurlijk het belangrijkst zijn. Maar transparantie en inzichtelijkheid in hoe de rechtspraak precies werkt, zullen ongetwijfeld ook bijdragen het vertrouwen. En daar is de rechtspraak in Nederland vrij goed in.

Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges communiceren vanuit ‘de Rechtspraak’. Via onder meer uitgebreide site en sinds een jaar of twee ook via podcasts. Inmiddels zijn er maar liefst 5 verschillende podcasts, die zich allemaal richten op een onderdeel van de rechtspraak - zoals internationale misdrijven of juist de mens ‘achter de toga’. 

Wraking

‘De staat van het strafrecht’ richt zich op actuele ontwikkelingen binnen het strafrecht, waarbij een senior strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur Margje van Weerden de twee vaste hosts zijn. Dat klinkt als droge kost, maar is het niet: de twee zijn goed in staat om allerlei begrippen en procedures helder uit te leggen. Wanneer de strafrechter een moeilijk begrip laat vallen, laat zijn collega-host een ‘klare taal alarm’ klinken en moet het begrip verder uitgelegd worden.

De inmiddels 12 afleveringen geven een aardig overzicht van een aantal belangrijke onderdelen uit het strafrecht, zoals voorlopige hechtenis of - zoals in de laatste aflevering - wraking. Daarbij schroomt Janssen ook niet om iets uit eigen ervaring te vertellen: hij werd zelf vrij recent nog gewraakt in het proces tegen Willem Engel, de oprichter van viruswaarheid. 

Lang leven

Net als alle andere rechtspraak-podcasts is ook de ‘De staat van het strafrecht’ een conversational podcast, waarbij de productie beperkt blijft tot de-microfoon-op-tafel-en-praten-maar-aanpak. Op zich prima, al er zit natuurlijk meer in. Zeker omdat afleveringen over dit soort onderwerpen een lang leven tegemoet (kunnen) gaan: de inhoud blijft waarschijnlijk nog jaren relevant, aangezien de kern van het strafrecht onveranderlijk blijft. Dat is ook gelijk de belangrijkste tip voor verbetering: stop met het blokje actuele nieuwtjes. Voor een podcast die eens per 2 maanden een nieuwe aflevering heeft, is dat een wat curieus onderdeel die de rest van de inhoud onnodig gedateerd maakt.

Luister naar 'De staat van het strafrecht’

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie