Podcast van de week: De vrouw met duizend gezichten 

Airborne kiest onderscheidende audioproducties die in opdracht zijn gemaakt. Deze week: ‘De vrouw met duizend gezichten’ van AW Bruna.

De podcast van de week

Wie anno 2023 als bedrijf z’n geld verdient met content, moet experimenteren met podcasts of audio. Ongeacht of je nu een video streaming service bent, nieuwsmerk of boekenuitgever. Binnen die laatstgenoemde categorie bespraken we op deze plek onlangs het slimgemaakte ‘Wie is Rutte?’. Nog weer een stuk creatiever is ‘De vrouw met duizend gezichten’, vanuit de uitgever AW Bruna.

Kazichië

Deze podcast is gemaakt door Lex Noteboom en is nauw verbonden met zijn boek ‘De man met duizend gezichten’. Zowel de podcast als het boek spelen zich af in het fictieve land Kazichië, een voormalige Sovjetstaat. De verhaallijnen van de podcast en boek overlappen voor een deel, maar staan wel los van elkaar. Je kunt de podcast dus los van het boek beluisteren - en vice versa. 

Interessante aanpak

De 8-delige podcast is ongeveer anderhalve week verschenen. En ongeveer een week na de laatste aflevering werd het boek uitgebracht. De opzet lijkt dus om nieuwsgierigheid te creëren bij podcastluisteraars, waarna zij hopelijk zo geïntrigeerd zijn dat ze besluiten om vervolgens ook het boek te kopen. 

Een interessante aanpak: video streaming services en omroepen kiezen bijvoorbeeld meestal voor een omgekeerde route. Eerst wordt de tv-productie uitgebracht, daarna volgt de podcast. En die wordt zelden creatief ingevuld, vaak een ‘making of’. Een spin-off die inhoudelijk verweven is met de hero-content, zoals bij ‘De vrouw met de duizend gezichten’, dat kun je met recht vernieuwend noemen.

Ingenieus

Podcastmaker en schrijver Lex Noteboom viel al eerder op met de internationaal gelauwerde productie ‘The Deca Tapes’. Ook nu heeft hij weer een ingenieus podcastverhaal geconstrueerd, rondom een journalist die vermist is in Kazichië en een hacker die contact met hem weet te leggen. Net als bij zijn eerste productie is er ook nu weer veel aandacht voor sounddesign en soundtrack - allemaal in handen van Noteboom zelf, opmerkelijk genoeg. De aandacht voor zowel inhoud als vorm maakt het geheel zeer binge-waardig. 

Interessant om straks te horen in of de podcast heeft geleid tot een impuls voor de boekverkoop. Hoe dan ook, het hele project heeft niet te klagen aan belangstelling: de Engelstalige rechten zijn inmiddels verkocht. 

Luister naar ‘De vrouw met duizend gezichten’ 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie