Podcast van de week: Door de ogen van de Koning

Airborne kiest audioproducties van adverteerders die de moeite van het luisteren waard zijn. Deze week: ‘Door de ogen van de koning.'

Door de ogen van de koning

Vorige maand startte de reeks ‘Door de ogen van de Koning’, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Koning Willem-Alexander als staatshoofd. Edwin Evers interviewt de koning in zijn werkkamer. In elke aflevering staat één jaartal centraal dat Willem-Alexander koning was, om daar vervolgens op terug te blikken. Sinds de reeks in première ging, staat-ie hoog in alle podcast-charts. Daarmee is het ongetwijfeld de best scorende, in opdracht gemaakte podcast ooit - in Nederland. 

Leercurve

Wat misschien nog wel het meest opmerkelijke is van de serie, is de leercurve van de koning ten aanzien van podcasts. De allereerste aflevering start met een bekentenis dat hij het medium nog niet heeft ontdekt. Het verbaast hem ook dat het zo populair is, in een tijd waarin alles altijd vlug-vlug moet. In aflevering 8 heeft Willem-Alexander ontdekt dat je inderdaad veel meer tijd hebt om een verhaal te vertellen, zonder vast te zitten aan een format met een beperkte tijdsduur. Toch mooi dat hij ook heeft ontdekt wat ongeveer de helft van Nederland al weet. 

Monumentale reeks

Alle afleveringen bij elkaar vormen het langste en meest diepgaande interview met de koning ooit, waarmee het nu al een monumentale reeks is. Temeer omdat je als luisteraar dicht op zijn huid zit en zo het gevoel krijgt hem beter leert kennen. Natuurlijk kan hij vanuit zijn positie niet vrijuit spreken, waarmee politiek correcte gemeenplaatsen onvermijdelijk zijn en het soms allemaal wat voorspelbaar is. Toch blijft er daarnaast genoeg interessants over.

Doodstraf

In aflevering 8 vertelt Willem-Alexander bijvoorbeeld over de verhuizing naar Huis ten Bosch, met het gezin. Hij vertelt zijn over eigen verhuizing als kind, en dat hij dat destijds nogal traumatisch vond. Maar zijn dochters waren vooral blij met hun nieuwe woonplek, omdat ze dan minder ver naar school hoefden te fietsen. En hij geeft ook beroepsinhoudelijke zaken prijs: bij zijn toespraak bij de VN voegde hijzelf het onderwerp van de doodstraf aan toe - in de hoop dat er daarna over gesproken zou worden. ‘Maar helaas leverde het weinig tractie op,’ vertelt hij met enige teleurstelling. 

Ontspannen sfeer

Edwin Evers heeft een groot talent in het creëren van een fijne, ontspannen sfeer - en dat lukt ‘m ook nu heel goed. Het is alsof je naar twee goede bekenden luistert die samen het leven doornemen. En juist dat maakt de podcast hier en daar wat vervreemdend, want in zo’n setting zou je doorvragen en een stap verder gaan. Nu gaat Evers - geïnstrueerd door de RVD - weer netjes verder naar het volgende onderwerp. Hoe dan ook: het is mooi dat nu ook de koning het medium heeft ontdekt. 

Luister naar ‘Door de ogen van de Koning 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie