Podcast van de week: A Life More Wild

Airborne kiest onderscheidende audioproducties die in opdracht zijn gemaakt. Deze week: A Life More Wild van Canopy & Stars.

Afbeelding: Canopy & Stars

Tot en met 11 juni wordt in Amsterdam het tweejaarlijkse Oorzaken Festival gehouden, met tien dagen lang veel aandacht voor podcasts en audio. Eén van de onderdelen is de installatie ‘A mile in my shoes’, van de Britse kunstenaar Clare Patey. Zij baseerde zich op het gezegde ‘Don’t judge someone until you have walked a mile in his shoes’. Bij de installatie staan een paar oude schoenen van iemand te leen, wiens verhaal je vervolgens te horen krijgt als je wandelt met een koptelefoon op. In navolging van het gezegde, is het doel om bij de luisteraar empathie te creëren.

Kabbelende riviertjes

Dit prachtige idee doet denken aan ‘A Life More Wild’, van Canopy & Stars - een Britse reisorganisatie die luxe vakantie-accommodatie in de natuur aanbiedt. In de podcast wandel je als luisteraar als het ware door de natuur, samen met een interessant persoon. De geïnterviewde vertelt over zijn of haar band met de natuur en de specifieke plek waar de wandeling plaatsvindt. 

De vorm is onderscheidend: full quote, dus geen onderbrekingen van een interviewer. Een vorm die lastiger is om te produceren dan een ‘gewoon’ vraag-antwoord gesprek, want als maker moet je de geïnterviewde alle informatie laten geven die de luisteraar nodig heeft om het verhaal te begrijpen. Wat verder opvalt, is het geweldige sound design waarin het natuurgeluid alle ruimte krijgt, zoals fluitende vogels, kabbelende riviertjes en ritselende bladeren. De afleveringen duren zo’n twintig tot dertig minuten.

 

Bezinning

Canopy & Stars is alleen de afzender van podcast en verder op geen enkele manier aanwezig. Het derde seizoen is vorige maand van start gegaan en al sinds de lancering is ‘A Life More Wild’ één van de best beluisterde podcasts in de categorie Natuur - in Groot-Brittannië en veel andere landen. Hoe de serie bijdraagt aan het merk Canopy & Stars is wel duidelijk. Wie op zoek is naar bezinning en reflectie doet er goed aan om de natuur in te gaan, zo luidt de indirecte boodschap.

Empathie

Net als bij het kunstwerk van Patey helpt ook deze podcast om de geïnterviewde te begrijpen - en er empathie voor op te brengen. In een recente aflevering komt Charlotte Church aan het woord. Zij is als zangeres al vanaf haar 11e beroemd en staat sindsdien onophoudelijk in de spotlights, van onder meer de roddelpers. Ze vond rust in de natuur en via retreats biedt ze nu ook anderen de ‘helende werking’ van de natuur. Tikje zweverig en misschien iets om lacherig over te doen. Maar niet als je hebt gehoord welke weg Charlotte heeft afgelegd om hier te komen.

Luister naar ‘A Life More Wild’ 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie