Podcast van de week: Ongeboren Leiders

Airborne kiest audioproducties van adverteerders die de moeite van het luisteren waard zijn. Deze week: Ongeboren Leiders van De Baak.

Ongeboren leiders

Quizvraag: wat is het meest gebruikte podcast-platform ter wereld? Spotify? Apple? Geen van beiden. Het verrassende antwoord: YouTube. Veel podcasts worden naast publicatie op de ‘klassieke’ luisterplatformen ook uitgebracht op YouTube. En dat is vooral het geval bij conversational podcasts: wanneer je een integraal gesprek opneemt met een microfoon, is het immers een kleine moeite om er ook gelijk een paar camera’s bij neer te zetten. 

Leiderschap

Opleidingsinstituut De Baak moet datzelfde inzicht hebben gehad toen ze de podcast ‘Ongeboren Leiders’ uitbrachten, ter gelegenheid van haar 75 jarige bestaan: te beluisteren én te bekijken in videovorm. Interviewer en journalist Pieter van der Wielen ondervraagt gasten over wat voor soort leiderschap we de komende 75 jaar nodig hebben. De reeks verschijnt sinds december jl. en inmiddels staan er twee afleveringen live, met Hajar Yagkoubi (jeugdvertegenwoordiger bij de VN, 2018-2020) en Faiza Oulahsen (hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace).  

Goed geplaatste vraag

Pieter van der Wielen presenteerde jarenlang het nachtelijke radioprogramma ‘Nooit meer slapen’. Vorig jaar verbond hij zich aan NRC en verzorgt daar een wekelijkse interview-podcast. De interviewstijl van Van der Wielen zou je faciliterend kunnen noemen: hij beweegt mee met het gesprek en met hier en daar een goed geplaatste vraag, stuurt hij zijn gesprekspartner lichtjes in een andere richting. Dat levert een fijne sfeer op waarbinnen de geïnterviewde zich veilig voelt om zijn of haar gedachten uiteen te zetten. 

Russische cel

De gesprekken die hij had voor De Baak wijken niet van bovenstaande aanpak af. Inhoudelijk best interessant, maar af en toe krijgen de gasten wel erg veel de ruimte. Zeker bij een mediapersoonlijkheid als Faiza Oulahsen krijg je daardoor het idee dat je luistert naar een beproefd en vaak verteld verhaal. 

Desalniettemin weet Van der Wielen het gesprek wel steeds terug te sturen naar het centrale thema, over leiderschap. Zo leren we Oulahsen onder meer dat de leiders van toekomst volgens haar kwetsbaar en transparant moeten durven zijn. En ze vertelt over de inzichten die zij opdeed toen ze in een Russische cel zat vanwege een actie met Greenpeace. Allemaal niet wereldschokkend, maar plezierig en onderhoudend om naar te luisteren - al dan niet via YouTube. 

Luister 'Ongeboren Leiders' naar op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie